Magyarország

2011.03.02. 16:11

Fogyasztóvédők az Acai Berry fogyasztószer vásárlásának veszélyeire figyelmeztetnek

<p>Óvatosságra inti az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület azokat, akik az interneten keresztül rendelve az Acai Berry elnevezésű fogyasztószerekkel és táplálék-kiegészítőkkel akarnak fogyni.</p>

Többen is arról panaszkodtak ugyanis, hogy kipróbálásra rendeltek a termékekből és bár többet nem szerettek volna vásárolni, a bankszámlájukról mégis eltűnt több mint 20 ezer forint.

Több internetes oldalon is "A világ leghatásosabb fogyasztószereként" hirdetik az Acai Berry nevű szereket. Ez egy bogyó, amely Közép- és Dél-Amerikában egy pálmafafajtán terem. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közleménye szerint a bogyók közvetlen súlycsökkentő hatása kérdéses, ám az biztos, hogy csalók visszaélnek vele.

Az egyesülethez ugyanis több panaszos is fordult, hogy az interneten rendeltek a termékből "15 napos ingyenes kipróbálásra", ezért mindössze 5 fontot - körülbelül 1500 forintot - kellett fizetni, azt is postaköltségre. Az érintettek a további, rendszeres rendelést írásban ugyan visszamondták, mégis 85 fontnyi - körülbelül 22 ezer forintnyi - összeget levontak a bankszámlájukról. A cégnél erre már nem reagáltak.

A brit Trading Standards Institute értesülései szerint fogyasztói panaszok tömegét jelentették az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Franciaországból, Spanyolországból és Németországból az Acai Berry termékekkel kapcsolatos csalásokat illetően. A csalók általában több cégnév alatt futnak, székhelyükként pedig egy Egyesült Királyságbeli címet tűntetnek fel, a gyanú szerint azonban a csalók az EU-n kívül, Távol-Keleten működnek.

Az OFE arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes megvizsgálni az internetes kereskedők hátterét, mielőtt bárki kiadná a személyes adatait és online rendelne. Ha mégis csalók áldozatává válik, a rendőrséghez kell fordulni.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!