Magyarország

2011.03.31. 19:04

Európai fegyvertartási szabályok

<p>Az Egyesült Királyságban „civilként” maroklőfegyvert tartani gyakorlatilag lehetetlen. Igaz ez még a pénzszállító kocsik őreire is. Itt még a rendőrök fegyverhasználatát is szűk keretek közé szorítják.</p>

Csehországban bárki viselhet fegyvert, aki elmúlt 18 éves és büntetlen előéletű. Ehhez indoklásul elég az önvédelemre hivatkoznia. Szlovákiában 21 év feletti büntetlen előéletű polgárok kaphatnak fegyvertartási engedélyt. Hollandiában csak a vadásztársaságok vagy lövészegyletek tagjai tarthatnak fegyvert, és ők is csak sportcélokra. A hivatásos katonák és a rendőrök fegyverviselését külön jogszabály szabályozza. Finnországban az iskolai mészárlást követő szigorítások eredményeként a fegyvertartási engedély korhatárát 20 évre emelték és két év sportlövészeti gyakorlathoz, valamint büntetlen előélethez kötötték. Svájcban minden 20 és 42 év közötti férfi alkotmányos kötelességként tart otthon fegyvert.

Szabályozás Magyarországon

A fegyvertartás célja lehet: „önvédelem, munkavégzés, céllövészet, oktatás, sportlövészet, személy- és vagyonvédelem, vadászat.” Önvédelmi célra két darab rövid lőfegyver megszerzése, tartása engedélyezhető annak, aki nem áll kizáró rendelkezések hatálya alatt, a lőfegyver tartásához előírt egészségi alkalmasságát igazolja, elméleti ismereteket és gyakorlati jártasságát igazoló vizsgát tesz és lőfegyver biztonságos kezelésére és használatára képes, valamint a lőfegyver, lőszer tárolásának feltételeivel rendelkezik. Hazánkban a flóbert fegyver megszerzéséhez és tartásához, a gáz- és riasztófegyver önvédelmi célú viseléséhez is engedélyre van szükség. A jogiforum.hu nyomán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!