Magyarország

2011.03.31. 08:40

Eltűnt a Gyurcsány-alkotmány - Magyar Hírlap

<p>Továbbra sem került elő a Gyurcsány-kormány idején készített alkotmánytervezet. A normaszöveget Petrétei József volt igazságügyi és rendészeti miniszter vetette papírra 2006-ban, de azt titkosan kezelték.</p>

Az igazságügyi tárcánál a Magyar Hírlap kérésére próbálták megkeresni a dokumentumot, ám az irattárban nem találták meg. 2006-ban a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet kezdeményezte az irat nyilvánosságra hozatalát, de Petrétei József nem adta ki az alkotmánytervezetet. Az akkori tárcavezető arra hivatkozott, hogy nem akarták az önkormányzati választások előtti kampány áldozatává tenni a normaszöveget, valamint a nyilvánosságra hozatalhoz szükség van a miniszterelnök engedélyére. Az ügy végül bíróságra került, de a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy Petrétei József nem követett el jogsértést, amikor nem adta ki a tervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!