Magyarország

2011.03.23. 18:35

Eltemették Ranschburg Jenőt

<p>A budapesti Fiumei úti sírkertben kísérték utolsó útjára szerdán délután Ranschburg Jenőt. A népszerű pszichológus tiszteletére egyperces, néma felállással kezdődött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése, a Tanár úrtól pedig több száz tisztelője vett búcsút egy internetes kegyeleti portálon is.</p>

Ranschburg Jenő 75 éves korában, március 10-én hunyt el a kórházban, ahová előző nap szállították be. A pszichológiatudomány kandidátusa, népszerű közéleti személyiség búcsúztatását szerdán délután 4 órától tartották a fővárosi Fiumei úti sírkertben. Ranschburg Jenő 2006-óta volt Budapest díszpolgára, ezért a főváros saját halottjának tekinti. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése egyperces néma felállással kezdődött az emlékére.

Az interneten is több száz tisztelője vett búcsút Ranschburg Jenőtől a memorings.hu kegyeleti honlapon. A tavaly decemberben indult közösségi portálon bárki létrehozhat egy emléklapot egy-egy gondolattal, virággal, gyertyával, zenével, fényképpel vagy videófelvétellel, hogy emléket állítson elhunyt szeretteinek, ismerőseinek vagy olyan hírességeknek, akiknek a munkásságát tisztelte. Ranschburg Jenő emléklapjára egyebek mellett azt írták az internetezők: "Nagyon fog hiányozni. Nyugodjon békében kedves Tanár úr!", "Nagy ember voltál, hiszen aki így tudott beszélni az életről, a családról, az nem is lehetett más!", vagy "A szakmát megosztotta, de nekünk, anyáknak sokszor segített nem tankönyvszagú javaslataival".

Ranschburg Jenő 1935. december 19-én született Budapesten. 1961-ben végzett a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán, majd 1964-ben az ELTE bölcsészkarának pszichológia-magyar szakán. 1963-1965 között az MTA Pszichológiai Intézetének tudományos munkatársa volt. 1965-1977 között az ELTE BTK pszichológiai tanszékének adjunktusa, majd docense. 1977-től az MTA Pszichológiai Intézetének osztályvezetője. 1977-1997-ig tudományos osztályvezető az MTA Pszichológiai Intézetében. 2002-től főiskolai tanár a Szolnoki Főiskolán. Ranschburg Jenő elsősorban klinikai gyermeklélektannal, a szocializációval, fejlődéslélektannal és fejlődési pszichopatológiával foglalkozott. Egész életében fontos volt számára a tudományos ismeretterjesztés. A tévénézők évtizedekig láthatták a Családi kör című műsorban, és olvashatták tanácsait különböző újságokban, folyóiratokban. Munkássága elismeréseként 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, egy évvel később Budapest díszpolgárává avatták, 2009-ben Prima Primissima-díjat, tavaly pedig Hazám-díjat kapott.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!