Magyarország

2011.03.02. 13:11

CUKORHELYZET - Dél-Alföld

<p>Csongrád és Bács-Kiskun megyére nem jellemző a cukorturizmus. A magyar-szerb határon még minden autót ellenőriznek a vámosok, ott szinte egyáltalán nem találkoznak olyanokkal, akik az édesítőszert Magyarországra akarnák hozni.</p>

A román-magyar határon - schengeni határ lévén - csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek a pénzügyőrök, ott is nagyon ritka, amikor az utasoknál cukrot találnak - mondta a Független Hírügynökségnek Némedi V. Éva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-Alföldi Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtófelelőse.

A dél-alföldi határszakaszon - főleg, ami Szerbiát illeti - valójában nem is érné meg nagyobb mennyiségű cukrot behozni az országba, mert ott egy kilóért 125 dinárt, vagyis 330 forintot kérnek. Románia esetében nincs korlátozás a schengeni határ miatt, vagyis onnan bármennyit be lehetne hozni, ha annak eredetét a szállító számlával tudja igazolni. Bár Romániában egy kiló cukrot csaknem 100 forinttal olcsóbban, 270-290 forintért lehet kapni, a sajtófelelős szerint ott sem jellemző a cukorturizmus.

Szegeden 330 és 390 forint között van a cukor ára. Az általunk megkérdezett kisebb üzletekben egyelőre nincs cukorhiány. A nagyobb áruházakban sincs gond. A helyiek szerint azonban a cukor ára lassan megfizethetetlen. Gombos Márta rokkantnyugdíjas azt mondja, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az alapvető élelmiszerárak olyan magasra szöktek, amivel már nem bírnak el. Néhány hónappal ezelőtt nem jelentett gondot, hogy a hétvégi ebéd mellé még desszertet is tálaljon, mostanra azonban eljutott odáig, hogy a boltban vásárol két szelet kenyeret és hozzá 10 deka felvágottat. Elkeserítőnek tartja, hogy az árak emelkedése mellett a bérek és a nyugdíjak évek óta stagnálnak.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!