Magyarország

2011.03.23. 19:30

A fogyasztóvédők szigorítanának a diszkórendeleten

<p>A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete nagy előrelépésnek tartja, hogy megszületett a zenés-táncos szórakozóhelyek és rendezvények biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet, de tovább szigorítaná a rendezvények szervezésére vonatkozó szabályozást. A szervezet személyi felelőst és vagyoni biztosítékot is javasol.</p>

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) üdvözli, hogy a "diszkórendeletbe" bekerültek a szakmai szervezetek javaslatai, ám meglátása szerint a jogszabályok értelemszerűen nem foglalkoznak teljes körűen a rendezvények szervezése körüli, a biztonságosságot közvetlenül nem érintő kérdésekkel. A FOE azt javasolja, hogy minden rendezvénynek legyen egy személyében is felelős szervezője, valamint a rendezvény helyszínén is tartózkodjon egy olyan felelős vezető, aki rendkívüli esemény esetén intézkedni tud, illetve egy ellenőrzés során együttműködik a hatóságokkal. A szervezet szerint megkönnyítené a fogyasztók és az ellenőrző hatóságok dolgát az is, ha egy kijelölt állami szervezet valamennyi rendezvényre vonatkozó, nyilvános adatállománnyal rendelkezne- mondta a Független Hírügynökségnek Karácsony Gabriella, a FOE szakértője.

A FOE szerint a fogyasztók védelme sem megoldott arra az esetre, ha baleset vagy anyagi kár éri őket egy rendezvényen. A szervezet ezért úgy véli, hogy egyes esetekben megfontolandó lenne a vagyoni biztosíték vagy a felelősségbiztosítás előírása. Ez azt jelenti, hogy szabályozni kellene a felelősségbiztosítás és kártérítési felelősség kérdését, valamint az elővételben megváltott belépőjegyek árának visszatérítési kötelezettségét is. Így a fogyasztók nem válnának kiszolgáltatottá, ha például elmarad egy fesztivál, koncert vagy egyéb rendezvény.

A FOE a javaslatait már előterjesztette az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának ülésén, és abban bízik, hogy ha más szakmai szervezetek is melléjük állnak, a kormány módosítja a kormányrendeletet.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!