Magyarország

2011.03.08. 19:36

A 860 lakosú Medina polgárai támogatják, hogy a közelükben épüljön meg a NATO-radar

<p>A 860 lakosú Tolna megyei Medina község lakosai is támogatják a Honvédelmi Minisztériumnak azt a tervét, hogy a közelükben épüljön meg a magyarországi új NATO-radar.</p>

Vén Attila, Medina fideszes polgármestere szerint a radar "nem nagy ügy", hiszen 25 éve már működik egy lokátor 1 kilométerre a falutól, most csak ezt cserélik le egy újra.

Medina Szekszárdtól körülbelül 20 km-re északra fekszik, a Sió csatorna partján. Először a XIV-XV. században említik Mede néven, ami szárazat jelent. A később betelepülő szerbek viszont azt tartják, hogy a környék közkedvelt mestersége, a méhészet áll a név mögött, ugyanis a méde szó a szerb mézet rejti. A 2008-as adatok szerint 863-an élnek a faluban magyarok, romák és szerbek.

A község feletti dombhátra telepítették a magyar légvédelem egyik legnagyobb méretű eszközét, egy több mint 30 méteres antennával rendelkező távolfelderítő lokátort. A radar az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred Réskitöltő radarszázadának telepén kapott helyet, amely egyúttal oktató-kiképzőbázis. Ide telepítenék a NATO-radart.

A helyi lakosok támogatják a tervet. Barta Zalán a település gazdaboltjának és italüzletének tulajdonosa elmondta, örülne a beruházásnak, ha az a helyi vállalkozásokat fellendítené. A gazdabolt egyik eladója név nélkül azt nyilatkozta, mindenképpen fontosnak tartja a lokátor építését, hiszen az több munkahelyet teremtene számukra és talán a falu átmenőforgalma is megnövekedne.

Vén Attila, Medina polgármestere úgy nyilatkozott, 25 éve fölöttük van a régi radar a falutól 1kilométerre. Csak a régi lokátort fogják kicserélni egy újra, mert az már elöregedett. Úgy fogalmazott: "Gondoljon bele, ha magának van egy 40 éves autója, azt is ki kell cserélni". A polgármester nem tart a természetvédők tiltakozásától sem, a helyiek eddig is dolgoztak, termeltek a régi lokátor mellett, amely nem ártott senkinek. A lakosság nagy része támogatja a cserét - tette hozzá a polgármester.

Mint lehetséges helyszín, Medina neve már tavaly nyáron is szóba került, de akkor ezt nem erősítették meg. A Honvédelmi Minisztérium keddi közleménye szerint azért esett a választás Medinára, mert itt már amúgy is működik egy radarszázad, azaz katonai létesítmény területére telepítenék a háromdimenziós radarállomást. A tervekről a Honvédelmi Minisztérium szerdán ötpárti egyeztetésen tájékoztatja a parlamenti pártok képviselőit.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!