Magyarország

2011.02.11. 11:43

VÖRÖSISZAP - Határérték alatt a toxikus fémkoncentráció

<p>A talajban mért toxikus fémkoncentráció határérték alatt van a vörösiszappal szennyezett területeken - derült ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteki közleményből.</p>

A szállópor napi átlagkoncentrációja ugyanakkor Kolontáron meghaladta a tájékoztatási értéket, ám a riasztási küszöbértéket nem érte el. Devecseren és Somlóvásárhelyen más a helyzet: a légszennyezettség "csak" az egészségügyi határértéket lépte túl. 

Az OKF közleményéből kiderül: a vörösiszap katasztrófában érintett Devecser és Kolontár külterületéről, valamint a Marcal folyóból több mint 7 ezer köbméternyi szennyezett anyagot vittek el. A szállítási útvonalak karbantartása folyamatos, az aszfalt burkolatú utakat takarítják. A vasúti közlekedés is zavartalan, bár a MÁV egy szakaszon 60 kilométer per óra sebességkorlátozást vezetett be, hogy az átjárókon zavartalanul elszállíthassák az iszapot. Az újjáépítésen csütörtökön 507 szakember dolgozott, ehhez 267 munkagép volt a segítségükre.

A katasztrófavédelem beszámol arról is, hogy a jogi munkacsoport egy új ingatlan építéséről és két használt lakás vásárlásáról kötött támogatási szerződést a károsultakkal. A devecseri lakóparkban folytatódott öt épület alapjának betonozása, elkészült 12 épület alapja és három lábazata. Kolontáron pedig befejezték az összes épület alapozását, elkészült 19 lábazat és 8 tartófal. A szakemberek folytatták az ácsmunkálatokat is: már a cserepezést csinálták, mellette tart a gipszkarton-falazás előkészülete is.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakemberei vizsgálatokat végeztek az érintett területeken. Eszerint az eredmények nem jeleztek kiugró fémszennyezettséget, vagyis a talajban mért toxikus fémkoncentráció határérték alatt van.
- Független HÍrügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!