Magyarország

2011.02.25. 15:53

Éttermekben, bárokban, sőt még a Parlamentben is tilos lehet a dohányzás július 1-től

<p>Éttermekben, bárokban, munkahelyeken, sőt még a Parlamentben is tilos lehet a dohányzás július 1-től. 16 fideszes képviselő pénteken önálló képviselői indítványt nyújtott be, amelyben azt javasolják, hogy minden zárt terű helyiségben tilsák be a dohányzást.</p>

Mindezt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és az egyik kezdeményező fideszes képviselő, Heintz Tamás jelentette be. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: Magyarországon minden ötödik halálesetet a dohányzással összefüggő betegségek okoznak.

A dohányzásmentes zárt helységek közül a törvényjavaslat csak két kivételt tesz: eszerint a pszichiátriai osztályokon és a szállodák dohányzásra kijelölt vendégszobáiban rá lehet majd gyújtani.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság pénteken közleményben is tudatta: egyetért a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását kezdeményező indítvánnyal, és arra kérik a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, hogy mindannyian szavazzanak igennel a benyújtott javaslatra. Az államtitkárság arra is felhívja a figyelmet, hogy téves a szigorítással kapcsolatos hiedelem, miszerint a dohányzás tiltása kedvezőtlen hatással van a vendéglátóiparra. A dokumentum szerint ez a rendelkezés Írországtól Szlovéniáig sehol a világon nem csökkentette vendéglátóipar bevételét.

A dokumentum szerint a dohányzás miatt Magyarországon 18 percenként meghal egy ember. A cigaretta áldozatainak száma körülbelül kétszer több mint ahányan alkoholizmus, öngyilkosság, balesetek, erőszakos halál, kábítószer-fogyasztás és AIDS miatt összesen meghalnak. A passzív dohányosokat is gyilkolja a cigarettafüst, évente több mint 2500-an halnak ebbe bele. Budapesten minden harmadik 3-6 éves gyermek (13 500-an) volt passzív dohányos az elmúlt esztendőben.

Magyarországon a becslések szerint a felnőtt nők 32 százaléka, a felnőtt férfiak 46 százaléka dohányzik. A 15 évesnél idősebb népességben csaknem minden harmadik ember rabja ennek a szenvedélynek. Közülük sokan válnak a dohányzás miatt munkaképtelenné, ami nagy gazdasági veszteségeket is okoz. Az adatok alapján egy év alatt több mint 5 ezer munkaképes férfit és 500 nőt rokkantosítottak a dohányzás miatt, kezelésük és gyógyszerkiadásaik a nemzeti össztermékének (GDP) 1,5-2 százalékát viszi el. Közgazdasági elemzések azt bizonyítják, hogy a dohányzás okozta közvetlen és közvetett költségek jelentősen meghaladják a dohányzásból származó jövedelmeket.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!