Magyarország

2011.02.28. 19:33

Szétzilál, felrúg, arcul csap - az LMP tiltakozik az államháztartási törvény módosítása ellen

<p>Az LMP szerint a kormány az államháztartási törvény módosításával akarja csökkenteni a parlament szerepét.</p>

Amikor a kormánytöbbség napok alatt képes átverni a törvényhozáson kétharmados módosításokat, semmi nem indokolja, hogy ilyen súlyosan csorbítsák az Országgyűlés jogát a költségvetés ellenőrzésére. Az LMP tiltakozik a törvénytervezet ellen és egyeztetést követel - olvasható az ellenzéki párt hétfői közleményében.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyzi az előterjesztést, amely ismét lehetővé tenné, hogy a parlament megkerülésével az előző évről megmaradt állami támogatások egy részét ne az eredeti célokra használják fel. Az indítvány a Fidesz-KDNP korábbi saját törvénymódosítását írja felül, ami azt jelzi, hogy bő háromnegyed évvel a kormányváltás után még mindig fejetlenség uralkodik a Matolcsy György vezette minisztériumban - vélik az LMP-nél.

Ennél is drámaibb az LMP szerint az a módosítási javaslat, amely lehetővé tenné, hogy a kormány az Országgyűlés felhatalmazása nélkül dönthessen civil szervezetek, kulturális, egészségügyi vagy oktatási intézmények állami támogatásának teljes és végleges törléséről. Amellett, hogy a javaslat szétzilálja a költségvetés beszámolási rendjét, és áttekinthetetlenné teszi a zárszámadást, felrúgja a magyar alkotmányos berendezkedés két évtizedes hatalommegosztási elvét, gyakorlatát - közölte Scheiring Gábor LMP-s képviselő.

Az éves költségvetési törvény részletesen meghatározza, hogy milyen célokra és milyen intézmények fenntartására költsék az állami bevételeket. A büdzsé így az Országgyűlés egyik legfontosabb eszköze a népképviselet érvényesítésére. A kormány azt üzeni, hogy nemcsak az ellenzéki, hanem a saját képviselőivel sem kíván tárgyalni a költségvetésről. Ez a lépés kormánypárti és ellenzéki választók újabb arcul csapása - fogalmaznak.

Az LMP arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza törvénymódosítási javaslatát, és a közpénzügyi jogszabályokat csak a már őszre ígért átfogó felülvizsgálat keretében, a megfelelő társadalmi és szakmai egyeztetések lefolytatása módosítsa.
-  Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!