Magyarország

2011.02.24. 16:33

Szijjártó: megkeresik a "legnagyobb politikai bűn" felelőseit

<p>Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Fidesz-KDNP-frakció, hogy felderítse a "legnagyobb politikai bűnnek", Magyarország eladósításának okait - mondta Szijjártó Péter csütörtökön.</p>

A miniszterelnök szóvivője közölte azt is: az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hozza létre az albizottságot, amely azt vizsgálja, hogy az elmúlt nyolc évben kik hoztak olyan döntéseket, melyek az ország eladósításához vezettek, mi volt az oka a döntéseknek, és milyen magánérdekek játszottak szerepet. Az albizottságnak azt is meg kell vizsgálnia, hogy a politikai felelősség mellett megállapíthat-e jogi felelősség az ország eladósítása kapcsán.

A fideszes politikus elmondta: a számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén javaslatot tesznek a fideszes tagokra. A vizsgáló albizottság elnöke Dancsó József, alelnöke Szijjártó Péter lenne.

A kormányfő szóvivője szerint Magyarországot kétszer adósították el, először a 80-as évek végén, a 90-es évek elején, másodszor pedig az előző nyolc éves szocialista kormányzás alatt. 2002 és 2010 között 53 százalékról 80 százalékra növekedett az ország államadóssága a GDP-hez viszonyítva. Pedig szerinte 2008-ig semmilyen nemzetközi gazdasági oka nem volt ennek. Tehát az államadósság növekedésének kizárólag az elhibázott szocialista gazdaságpolitika volt az oka - vélte.

A politikus szerint az államadósság az egyik legnagyobb ellensége Magyarországnak, ezt támasztja alá az is, hogy a kamatteher tavaly elvitte a befizetett személyi jövedelemadó 57 százalékát.

Az albizottságnak, amelynek a "legnagyobb politikai bűn" felderítése lesz a feladata, azt is meg kell vizsgálnia, hogy a politikai felelősség mellett megállapítható-e jogi felelősség az ország eladósítása kapcsán - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a bizottság kikérné azok személyes véleményét, akik az ország eladósítása során a felelős döntéseket hoztak, miniszterelnökök vagy pénzügyminiszterek voltak. Így például meghallgatnák Gyurcsány Ferenc, Veres János vagy Draskovics Tibor álláspontját.

Szijjártó Péter bejelentette azt is: egy hónap alatt több mint 50 milliárd forinttal csökkent az államadósság, így január végére ez már kevesebb mint 20 ezer milliárd forint. Kérdésre válaszolva azt is közölte: jövő héten kedden, várhatóan Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány a reformcsomagját.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!