Magyarország

2011.02.16. 19:13

Minden harmadik magyar kikapcsolja külföldön a telefonját

<p>Az európaiak 87 százalékának van mobiltelefonja - derült ki az Európai Bizottság Eurobarométer-felméréséből, amelyet 2010 augusztusában és szeptemberében végeztek, mintegy 26.500 ember megkérdezésével.</p>

A kutatás szerint ezzel párhuzamosan a külföldre utazók körében is növekedett a roaming-szolgáltatást használók köre: a válaszadók 74 százaléka használta telefonálásra, szöveges üzenetek küldésére, vagy internetezésre a mobilját a határon kívül. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 31 százaléka kikapcsolja a mobilját, ha külföldre utazik.

Négy évvel korábban, 2006 nyarán a megkérdezettek 80 százaléka mondta, hogy rendelkezik mobiltelefonnal. Ez az arány azóta 87 százalékra nőtt. A kutatás szerint a polgárok 26 százalékának csak mobiltelefonja, 11 százalékának pedig csak vezetékes telefonja van, míg a válaszadók 61 százaléka mindkét fajta telefonnal, 2 százalékuk pedig semmilyennel nem rendelkezik.

Bár a négy évvel korábbi felméréshez képest - a gazdasági válság hatásaként - jelentősen csökkent a külföldre utazók száma, az utazók körében azonban növekedett a roaming-szolgáltatást használók köre. Azon válaszadó közül, akik az elmúlt öt évben jártak külföldön, százból 74-en válaszolták azt, hogy telefonálásra, szöveges üzenetek küldésére, vagy internetezésre használta a mobilját a határon kívül. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy minden ötödik európai nem használja ki a roaming nyújtott előnyöket - figyelmeztet a jelentés. Az európaiak 72 százaléka ráadásul továbbra is kevesebbet telefonál külföldről, mint otthonról, noha 61 százalékuk tudja, hogy 2006 óta csökkentek a roaming-díjak.

A felmérés szerint a magyar utazók 47 százaléka szokott telefonálni külföldről, 49 százalékuk pedig szöveges üzeneteket küld, ám mindössze 2 százalékuk használja külföldön internetezésre mobilját. A magyar válaszadók csaknem harmada (31 százalék) pedig úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem használja külföldön a telefont. A magyar turisták ezen a téren a lista végén helyezkednek el, ugyanis náluk csak a bolgár és portugál utazók körében vannak többen (32 százalék) azok, akik külföldön egyáltalán nem használnak telefont.

Érdekesség, hogy a kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak (57 százalék) szívesebben telefonálnak külföldről, mint a nők (53 százalék), viszont a nők (56 százalék) gyakrabban küldenek külföldi SMS-t, mint a férfiak (48 százalék). A 24 év alatti korosztály elsősorban a szöveges üzeneteket szereti, 61 százalékuk ezen keresztül kommunikál, ellentétben az 55 év fölötti korosztállyal, amelynek tagjai közül csak minden harmadik (36 százalék) küld SMS-t. Utóbbiak használnak egyébként a legritkábban mobiltelefont: külföldi utazásaik során 26 százalékuk otthon hagyja a telefont.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!