Magyarország

2011.02.24. 17:03

Megvannak az Igmándról ellopott kőfaragványok

<p>Előkerültek azok a kőfaragványok, melyeket az igmándi várban lévő Klapka György Múzeum római kori kőtárából loptak el, január 29-éről február 1-jére virradó éjjel. Az ellopott - és a héten megtalált - kőfaragványok értéke 1 millió forint.</p>

Az igmándi várban lévő múzeumból február 1-jére virradóra tűnt el egy az időszámításunk előtti II-III. századból származó, római kori oroszlánokkal díszített kőfaragvány és egy kőoroszlán.

A járőrök egy rutinellenőrzéskor találták meg őket. Csém település környékén, szerdán délután igazoltattak a rendőrök az út mellett. Egy furgont is megállítottak, a papírok ellenőrzése mellett benéztek a raktérbe is. Ekkor fedezték fel a tárgyakat, melyekről a múzeumtól kapott fényképekkel összehasonlítva kiderült, hogy az ellopott műtárgyakról van szó.

A sofőrt és társát őrizetbe vették. Elmondták a kihallgatásukkor, hogy a lopás gondolata tavaly októberben merült fel bennük először, de akkor elvetették az ötletet. A két férfi végül úgy döntött, hogy január 29-én elmennek a múzeumba és megpróbálnak ellopni egy-két "követ". A legkisebbet vették el, amely egy oroszlán szobrot ábrázolt, majd visszamentek egy másik kisebb darabért, amely egy emberi fejet és két oroszlán fejet ábrázolt. A lopott műtárgyakat Csémre vitték, majd hetekig egy házban hagyták. Szerdán akarták továbbszállítani Ácsra. Ekkor állították meg őket a rendőrök - derült ki a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki tájékoztatásából.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!