Magyarország

2011.02.05. 08:38

LMP: a dunai vízlépcsőkkel a kormány szembemegy az ígéreteivel

<p>A Lehet Más a Politika szerint azzal, hogy Új Széchenyi Tervben dunai vízlépcsők építése is szerepel, a kormány szembemegy a saját ígéreteivel. Az ellenzéki párt felszólította a kabinetet, hogy tegye világossá az álláspontját: szándékos fejlesztési elképzelésekről van szó vagy az Új Széchenyi Tervben még vannak más rejtett aknák is, amelyekről még a kormány sem tud.</p>

A Lehet Más a Politika megdöbbenve olvasta, hogy a kormány az Új Széchenyi Terv szerint új vízlépcsőt tervez a Dunára. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz szembemegy a korábbi ígéreteivel és az elmúlt 20 évben képviselt álláspontjával, valamint hogy egy látványos mozdulattal számos demokratikus vívmány mellett a Duna Mozgalom által elért eredményeket is a kukába dobja.

Illés Zoltán és Deutsch Tamás még tavaly májusban, a választási győzelem után is egy Duna Charta által szervezett konferencián egyértelműen a vízlépcsőkkel szemben lépett fel. Az LMP most úgy látja, hogy a hatalomra kerülés megváltoztatta a Fidesz véleményét - mondta a Független Hírügynökségnek Jávor Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke.

Az LMP egyetért a Duna Chartával, amely szerint az Új Széchenyi Tervben előirányzottak külpolitikai szempontból is kifejezetten hátrányos helyzetbe hozhatják Magyarországot a mai napig lezáratlan bős-nagymarosi jogvitában. Az ügyben évek óta nem történt semmi, így a szlovákok azt hihetik, hogy Magyarországot nem érdekli a Szigetköz sorsa- tette hozzá.

Az LMP egyelőre felszólította a kormányt, hogy tegye egyértelművé az álláspontját a dunai vízlépcsők kérdésében. Az ellenzéki párt elvárja Illés Zoltántól és Deutsch Tamástól is, hogy álljanak a nyilvánosság elé, és mondják el a véleményüket. Az LMP magyarázatot vár arra is, hogy egyáltalán hogyan kerülhettek be ezek az elképzelések az Új Széchenyi Tervbe. Jávor Benedek feltette a kérdést: ha a Fidesz egységes kormányzati elképzelésekkel rendelkezik, akkor a dunai vízlépcsők vajon ezek közé tartoznak-e? Esetleg arról van-e szó, hogy a kormány nem tudja, milyen fejlesztési tervet bocsátott ki januárban? Ha ez utóbbiról van szó, akkor érdemes lenne tüzetesen átvizsgálni az Új Széchenyi Tervet, milyen rejtett aknák bukkanhatnak még fel, amelyekről még a kormány sem tud- fogalmazott Jávor Benedek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!