Magyarország

2011.02.21. 15:28

Líbiai tüntetések: magyarok még nem kérték kimenekítésüket

<p>Egyelőre egy magyar állampolgár sem kérte kimenekítését Líbiából, ahol egyre jobban terjednek a kormányellenes tüntetések - közölte hétfőn Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtófőnöke a Független Hírügynökséggel.</p>

A minisztérium folyamatos kapcsolatban áll a Líbiában lévő magyarokkal, és készek bármikor megszervezni kimenekítésüket, ha ezt kérik.

A Líbiában jelenleg kevesebb mint száz magyar állampolgár tartózkodik, akik még nem jelezték a líbiai magyar nagykövetségen, hogy segítséget kérnének az ország elhagyására - közölte a Független Hírügynökséggel a Külügyminisztérium sajtófőnöke. Pataki Eszter elmondta, hogy folyamatos napi kapcsolatban állnak a Líbiában lévő magyarokkal, és figyelik helyzetüket. Amint szükség lesz rá, megszervezik kimentésüket - közölte a sajtófőnök.

A Külügyminisztérium hétfő reggel kiadott közleményében azt javasolta a magyar állampolgároknak, hogy egyáltalán ne utazzanak Líbia keleti részére, ahol átláthatatlan a biztonsági helyzet. Az ország többi részébe, ahol egyelőre viszonylagos nyugalom van, pedig csak elhalaszthatatlan esetben javasolják az utazást.

Pataki Eszter elmondta, hogy Líbia keleti részén mindössze egy magyar állampolgár tartózkodott, akivel napi kapcsolatban voltak, de ő már február 19-én elhagyta a területet.

Líbiában már több száz halottja van az előző héten kezdődött kormányellenes tüntetéseknek. Az ország keleti részén kezdődött demonstrációk közben egyre jobban terjednek nyugat felé, és hétfő reggel már Tripoliban is fegyverropogást lehetett hallani.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!