Magyarország

2011.02.24. 21:18

Kumin: Sólyom László rangot akart adni a Kommunizmus Áldozatai Emléknapjának

<p>A volt államfő, Sólyom László számára fontos volt a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Szerette volna felemelni, rangot adni neki - írja csütörtök esti blogbejegyzésében Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője. A Köztársasági Elnöki Hivatal volt kommunikációs főosztályvezetője kiváncsian várja, "hogy a jobboldali kormány tud-e egy kicsit több életet vinni az emlékezésbe" február 25-én.</p>

Kumin Ferenc szerint a holokauszt emlékezete kultúrát teremtett, ám a kommunizmus áldozatai kevésbé alkotnak azonosítható és összetartó közösséget. Az elemző felteszi a kérdést "Kik is ők tulajdonképpen? Az egykori szovjet érdekszféra országainak valamennyi polgára? Csak a jobbosok? Vagy talán azok leszármazottai, akiknek családjában áldozatokat szedett a kommunista diktatúra? Nehéz a válasz, és pont ezért sokkal döcögősebb az emlékezet is" - írja csütörtök esti blogbejegyzésében a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

A Köztársasági Elnöki Hivatal volt stratégiai és kommunikációs főosztályvezetője szerint "az elmúlt években elég csendesen pukkant el ez a nap", ezért - mint írja - kíváncsi arra, hogy a jobboldali kormány tud-e egy kicsit több életet vinni az emlékezésbe. Kumin Ferenc emlékeztet arra, hogy korábbi munkahelyén fontos téma volt a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja február 25-én. Sólyom László államfőként szerette volna felemelni, rangot adni neki. A volt köztársasági elnök 2007-ben Csolnokon, 2008-ban Pécs-Patacson, 2009-ben pedig Dunapatajon emlékezett.

Kumin Ferenc a blogján idéz is Sólyom László dunapataji beszédéből: "De valójában bármely napot kijelölhették volna a kommunizmus áldozatainak emlékére. Mindegyikre esett az országban égbekiáltó jogtalanság, gaztett. Elhurcolás, kínvallatás, felakasztott kulák, koncepciós per, életek tönkretevése. Felfoghatatlanul nagy számok azok, hogy a világban százmillió ember esett a kommunizmusnak áldozatul, ebből a volt Szovjetunióban 20 millió. Itthon azonban minden közösségben: városban, községben, családban arca van az áldozatoknak, arca van, és története van. Ha nem tartanánk ébren emlékezetüket, a magyar nemzet történetét csonkítanánk meg. Magunkat csonkítanánk meg, mert minden közösség, még a család alapja is a hagyomány, amelyet magáénak ismer, és folytatni akar" - ér véget az idézet.

A teljes blogbejegyzés itt olvasható: http://kuminszerint.blog.hu/

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!