Magyarország

2011.02.21. 16:23

Kamatdöntés: az elemzők nem számítanak arra, hogy mindenképp kamatcsökkentés következik

<p>A várakozásoknak megfelelő volt a Monetáris Tanács hétfői döntése, amivel hat százalékon szinten tartotta az alapkamatot - Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere és az Equilor Befektetési Zrt egyaránt így értékelték az MNB kamatdöntését.</p>

Az elemzők kitérnek a várható döntésekre is, mivel jelenlegi összetételében ma ült utoljára össze a Monetáris Tanács, négy tanácstag helyére pedig, ha az új jegybanktörvényt elfogadják,  a parlament gazdasági és informatikai bizottságának lesz joga új tagokat jelölni. Úgy látják, hogy nem feltétlenül lesznek kamatcsökkentések.

Bebesy Dániel szerint szerint feltehetően engedékenyebb, az alacsonyabb alapkamatot előnyben részesítő lesz az új Monetáris Tanács, de véleménye szerint a kamatcsökkentések egyáltalán nem garantáltak. Bebesy ezt azzal indolja, hogy az infláció "a monetáris politika számára releváns időhorizonton" várhatóan nem éri el a jegybank három százalékos célját, ráadásul a környező országok az irányadó ráták emelését tervezik. Az elemző szerint meggyőző fiskális kiigazító csomag új helyzetet teremthet, de egy ilyennek kisebb az esélye.

Az Equilor szerint bár az új törvény némileg csorbítja a jegybanki függetlenséget, de ugyancsak úgy vélik, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kormány által preferált monetáris politikai irányváltás azonnal bekövetkezne.
Az Equilor úgy látja, hogy bár lehet arra számítani, hogy az MNB februárban felhagy a november óta tartó kamatemelési ciklus folytatásával, még sor kerülhet egy 25 bázispontos emelésre a következő 12 hónapban, annak függvényében, hogy a jegybank hogyan ítéli meg az inflációs cél tarthatóságát és a költségvetés stabilizációs programját.
Az elemzők szerint nehézségekbe ütközik a magyar középtávú inflációs pálya becslése. Mindenesetre úgy látják, hogy az infláció az év végétől ismét stabilizálódni kezdhet, természetesen annak függvényében, hogy a külső környezetben sem történik radikális változás.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!