Magyarország

2011.02.18. 17:31

Jutalomért minden gyerek megeszi a zöldséget

<p>A legjobb módszer arra, hogy megszerettessék a gyermekekkel a zöldségeket az, ha megvesztegetik őket - állítják kutatók, annak ellenére, hogy tudják: sok szülő idegenkedik az ötlettől.</p>

Azok a gyerekek, akik egy kísérlet során két héten keresztül jutalmat kaptak a zöldségevésért, később egészségesen táplálkoztak. Csak arra kell vigyázni, hogy elismerésképpen ne édességet kapjanak - figyelmeztettek.

A Londoni Egyetem kutatói 472, négy-hatéves kisgyereket vizsgáltak a társadalom valamennyi rétegéből. Először arra kérték őket, hogy kóstoljanak végig különböző zöldségeket és osztályozzák azokat egytől hatig annak alapján, hogy mennyire ízlettek. Mindegyiküknél az egyik közepesen kedvelt fajta lett a "célzöldség", amelyből két héten keresztül minden nap megkínálták őket néhány szelettel.

A megfigyelt gyerekeket négy, nagyjából százfős csoportra osztották. Az első csoport tagjai választhattak egy matricát, ha megették a zöldséget, a másodikba tartozókat megdicsérték, a harmadikakat csak megkínálták az étellel, míg a negyedik a kontrollcsoport volt.

A kutatók azt tapasztaták, hogy akiket minden nap megkínáltak a zöldséggel, a kísérlet végén jobban kedvelték azt, mint kezdetben. Ezt azzal magyarázták, hogy a gyerekek hozzászoktak az ízéhez.

Az azonban a kutatókat is meglepte, hogy azok, akik jutalmat vagy dicséretet kaptak a zöldségevésért, még egy hónap múlva is - amikor a kísérlet már két hete véget ért - szívesebben ették ezeket az ételeket, mint a többiek. A jelenségről a Psychological Science című lapban is írtak, kiemelve, hogy a dicséret önmagában is elég, főleg, ha több gyerek ül az étkezőasztalnál.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!