Magyarország

2011.02.09. 19:28

Hét magánnyugdíj-pénztár szinte biztosan bezár - RTL

<p>Valószínűleg hét magánnyugdíj-pénztár szűnhet meg, mivel ennyinek nem maradt a működéshez szükséges legalább kétezer tagja.</p>

De ezeket a kasszákat sem lehet bezárni addig, amíg el nem számolnak a volt ügyfelekkel és az állammal. Ha megszűnik egy pénztár, akkor a maradó tagok végső esetben visszakerülnek az állami rendszerbe - számolt be szerdán este az RTL Híradója.

A szokásosnál több dolguk volt a magánnyugdíj-pénztáraknak az utóbbi időben. A pénztárak szerint több ezer dolgozó munkája került veszélybe. Ugyanis a 18 magánkasszából hét szinte biztosan bezár, mert nem maradt a működéshez szükséges legalább kétezer tagjuk. Ezeknek a pénztáraknak dönteniük kell, hogy beolvadnak egy még meglévő kasszába vagy végelszámolással megszűnnek.

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke az RTL Híradójának elmondta: ebben az esetben sem maradhat az, hogy valaki két szék közül a földre kerül, mert így a felszámolónak fel kell hívni a pénztártagokat a nyilatkozattételre, hogy melyik másik pénztárba kívánnak átlépni. Ha erről nem nyilatkoznak, akkor visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe - mondta.

Öt pénztárnak maradt több mint 10 ezer tagja, ezek szinte biztosan tovább működnek majd. A legtöbben a 30-40 éves korosztályból nyilatkoztak úgy, hogy megtartják a magánnyugdíj-pénztári tagságukat, és ezzel lemondanak az állami nyugdíjról. Az emberek 97 százaléka azonban visszalépett az állami rendszerbe. Nekik február végéig kell adatokat egyeztetniük a korábbi pénztárukkal, és el kell dönteniük azt is, hogy mit szeretnének kezdeni a reálhozammal. Három lehetőségük van: felvehetik készpénzben, átutaltathatják egy önkéntes magánnyugdíj-pénztárba vagy az államkasszába.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!