Magyarország

2011.02.05. 10:48

Feljelentés alapján nyomoznak a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság riasztási rendszere ügyében

<p>Egy januári feljelentés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomoz a Fővárosi Tűzoltó parancsnokság riasztási rendszerének új változata ügyében. A körülbelül 180 millió forintért beszerzett új számítógépes rendszer kapcsán már korábban több sajtóhírben szerepelt, hogy az nem alkalmas a feladata ellátására, ugyanis gyakran összeomlik.</p>

Legutóbb 2010 novemberében az Index hírportál írt arról, hogy néhány napos tesztüzemet követően a rendszer leállt. 2009 nyarán a Népszabadság a beszerzés kapcsán arról írt, hogy a rendszert a legdrágább, 186,5 millió forintos ajánlatot tevő Synergon nyerte el.

A Független Hírügynökség információi szerint januárban feljelentés érkezett a Nemzeti Nyomozó Irodához a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság riasztási rendszerének, az Erőgazdálkodási és Információs riasztási Rendszer (ERIR) új változata kapcsán. A rendszer régi változatának megújítására, új riasztási rendszerre 2009-ben lehetett pályázni, azonban az ezután kifejlesztett új változat nem felel meg az elvárásoknak. Az új rendszert hónapokkal korábban szolgálatba kellett volna állítani, de úgy tudni, ez hivatalosan mostanáig sem történt meg.

Az ERIR rendszer egy DOS alapú számítógépes rendszer, aminek eredeti, évek óta működő változata úgy gyorsítja a tűzoltók munkáját, hogy egy segélykérés beérkezése után automatikusan kiválogatja, milyen egységeket kell indítani a helyszínre. A rendszer munka közben lehetőséget biztosít az újabb erők bevetésére szükség esetén, de például rögzíti a visszajelzések időpontjait és a segítségével utána lehet nézni, hol vannak olyan lezárások a városban, amik befolyásolhatják a tűzoltó járművek vonulását.

A riasztási rendszer új változata kapcsán, úgy tudni, januárban feljelentés érkezett, mert az ahhoz képest, hogy mennyibe került, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Úgy tudni, felállítása óta nem is állították hivatalosan szolgálatba az új változatot, mert folyamatosan lefagyott.

A Nemzeti Nyomozó iroda a Független Hírügynökségnek korábban megerősítette, hogy januárban érkezett feljelentés hozzájuk az FTP rendszere kapcsán, de az ügyet átadták a BRFK-nak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyről szűkszavú tájékoztatásában annyit közölt, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya nyomoz hűtlen kezelés bűntett gyanújával, de a nyomozás érdekeire tekintettel részleteket nem közölhettek. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság pedig azt a tájékoztatást adta, hogy a rendőrséggel történt egyeztetés alapján szintén arra jutottak, hogy nem adhatnak bővebb felvilágosítást, csak a rendőrségi vizsgálat lezárása után.

Az új riasztási rendszer kapcsán egyébként 2009 nyarán a Népszabadság azt írta, hogy a legdrágább ajánlattal a Synergon nyerte el a lehetőséget a rendszer kiépítésére. A lap akkor arról írt, hogy a pályázatért 186,5 millió forintot fizettek ki, holott erre a célra 120 millió forint volt eredetileg előirányozva. A hivatalos indoklás szerint - ezt 2010-es cikkében az Index hírportál is említi - azért a drágábbat fogadták el, mert két független műszaki bíráló is ezt találta a legjobbnak, a két másik pályázó viszont megbukott a minősítésen. A rendszer lefagyásával kapcsolatos problémákról legutóbb 2010 novemberében írt a hírportál, a cikkben az áll, hogy a műszaki értékelést korábban valójában a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság két informatikai vezetője végezte, egyikük felesége a Synergon-csoport alkalmazottja.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!