Magyarország

2011.02.28. 18:58

Egy lépcsőben adnák át a magánnyugdíjpénztárak az állami átrendszerbe átlépők vagyonát

<p>A Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára szerint egyértelműbbé, gyorsabbá, átláthatóbbá teheti a magánnyugdíjpénztárak, valamint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap közötti elszámolást, ha az ütemezett visszaléptetés és vagyonátadás helyett egy lépcsőben kellene visszaadni az állami rendszerbe átlépő tagok portfóliójában lévő eszközöket.</p>

A fideszes Dancsó József nyújtott be hétfőn zárószavazás előtti módosító indítványt az egy lépcsőben történő átléptetésről.

A fideszes Dancsó József több zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról szóló előterjesztéshez, amelyet a szintén fideszes Selmeczi Gabriella és Mátrai Márta jegyeznek.

Dancsó József egyik módosító indítványa szerint az átlépő tagok portfóliójában lévő eszközöket május 31-i fordulónappal számított piaci értéken június 12-ig kellene átadni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak. A magánnyugdíjpénztárak a vagyonátadás után számítanák ki az állami rendszerbe visszalépők tagi kifizetéseit ugyancsak május 31-i fordulónappal, így a reálhozamokat is. Az összegeket ezután az alaptól igényelhetnék vissza a javaslat szerint július 20-ig, majd fizethetnék ki a tagoknak a pénztárak.

Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára a Független Hírügynökségnek hétfő este azt mondta: átláthatóbbá és gyorsabbá válhat az elszámolás, ha egy lépcsőben kerül át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba az átlépő tagok vagyona.

A magánnyugdíjpénztárak korábbi tájékoztatása szerint az állami rendszerbe átlépő tagok reálhozamának kifizetését várhatóan április végén, május elején kezdhetik meg. Ha elfogadják a hétfőn benyújtott módosító indítványt, elvileg július 20-a után indulhatna meg a reálhozamok kifizetése.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!