Magyarország

2011.02.08. 17:18

A Volksbank reagál a FEOSZ állításaira

<p>A Magyarországi Volksbank Zrt. 2011. március 10-étől megváltoztatja a lakossági- és vállalati általános kondícióit. A módosításokról ügyfeleit a törvényben előírtaknak megfelelően, vagyis az életbe lépést megelőző 60 nappal korábban, levélben, honlapján és fiókhálózatán keresztül hirdetményben is értesítette - tudatta a pénzintézet kedden.</p>

Délelőtt egy fogyasztóvédelmi egyesület közölte: a pénzügyi felügyelethez fordul, mert a hozzájuk érkezett jelzésekből arra következtetnek, hogy a Volksbank indokolatlan mértékben emeli az ügyfelek költségeit, amivel elkezdődött a bankadó áthárítása. A bank szerint kedvező változások is életbe lépnek, költséget pedig másfél éve nem emeltek.

A Volksbank - bár nem hivatkozik a FEOSZ állításaira - kiemeli, hogy a standard számlák esetén az utolsó változtatás több, mint másfél évvel ezelőtt, 2009 júliusában történt. Szerintük a mostani változtatások révén a Volksbank kondíciói összességében még mindig nem haladják meg a magyar banki átlagos díjszintet.

A módosítások alapvetően két fő elemmel írhatók le. Egyrészt a "nem számlacsomagos" ügyfeleket érintik, másrészt a bank igyekszik az elektronikus ügyintézés arányát növelni. Ennek szellemében a fiókokban leadott, papíralapú megbízások esetében az eddigieknél magasabb összeget fizetnek az ügyfelek. Ám ez a díjtétel is megfelel a magyar piaci átlagnak, és tranzakcióikat az ügyfelek elektronikus úton, kedvező feltételek mellett hajthatják végre.

A bank közleménye szerint a kondícióváltozások között több olyan elem is szerepel, amely az ügyfeleket kedvezően érinti. Ezek egyike a lakossági számlák esetén a deviza-jóváírás jutalékának csökkentése, továbbá, akik kombinált számlacsomagot vettek igénybe, azok számára az ATM-ből történő készpénzfelvétel az eddigieknél kedvezőbb feltételekkel érhető el. A diákszámlát igénylők köre is kibővült.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordul a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, mert ügyféljelzések alapján úgy látja, hogy elkezdődött a bankadó áthárítása a kliensekre. A Magyarországi Volksbank Zrt. szerződési feltételei széles körben módosulnak: átlagosan 10-50 százalékkal emelkednek a számlavezetési és tranzakciós díjak, a készpénzfelvétel költsége - mondták el a Független Hírügynökségnek a FEOSZ-nál. A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a levélben kapott tájékoztatás után az ügyfél nem köteles elfogadni a szerződésmódosítást: a hatálybalépés előtti napig ingyen felmondható a számla- és bankkártyaszerződés.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!