Magyarország

2011.02.13. 09:13

A hazatérés napjára emlékeznek ma Somoskőújfaluban

<p>A "Hazatérés napjára"emlékeznek vasárnap délelőtt a Nógrád megyei Somoskőújfaluban. 1924-ben február 15-én csatolták vissza Magyarországhoz Somoskő és Somoskőújfalu községeket.</p>

Magyar István, a rendezvényt szervező Somosi Kultúráért Egyesület elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: Somoskő várát és a településüket a trianoni döntéssel elcsatolták Magyarországtól. Lelkes és befolyásos lokálpatriótáknak köszönhetően azonban 1923-ban a Népszövetség által létrehozott Határkiigazítási Bizottság javaslatára az elcsatolt részek egy része Csehszlovákiától visszakerült Magyarországhoz.

Somoskő és Somoskőújfalu községek, és a környékbeli bányák tényleges birtokbavétele 1924. február 15-én történt meg. Erre emlékeznek most a Hazatérés napjának megünneplésével. Az évente megrendezett ünnepséget a "Hazatérés Emlékművének" parkjában tartják vasárnap délelőtt, a rendezvényen részt vesznek a határkiigazításban közreműködők leszármazottjai is - tette hozzá Magyar István.

- Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!