Magyarország

2011.02.22. 16:43

A fiatalokra különösen károsak az energiaitalok - Van aki már 6 évesen is ivott

<p>Egyre több energiaital fogy itthon, pedig azok súlyosan károsak lehetnek az egészségre, főként a fiatalokéra - hívja fel a figyelmet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.</p>

A túlzott fogyasztás ugyanis rendszertelen szívverést, idegességet, magas vérnyomást, extrém esetben pedig még halált is okozhat.

Egyre nő az energiaitalok népszerűsége itthon: 2009-ben például 240 ezer hektolitert adtak el 14 milliárd forintos piaci forgalom mellett - idéz egy korábbi felmérést az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület. Ezek az italok ma már egy buli vagy vizsgaidőszak elengedhetetlen kellékei, így egyre több fiatal fogyasztja. Rövidtávon valóban felpezsdítenek, hiszen a forgalomban lévő italok döntő hányada magas koffeintartalmú, egyes termékek egy adagjában akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet.
Az egyesület figyelmeztetése szerint az energiaitalok túlzott fogyasztása rendszertelen szívverést, idegességet, magas vérnyomást, diabéteszt és még rohamokat is okozhat. Ráadásul a koffeintartalmú ital fogyasztásához nem szokottaknál, illetve a 18 év alattiaknál a túladagolás akár halálhoz is vezethet.

A fogyasztóvédelmi egyesület általános iskolásokat kérdezett arról, hogy fogyasztanak-e energiaitalokat. A nem reprezentatív felmérés szerint 25 gyerekből csak 4-en mondták azt, hogy még sosem ittak energiaitalt. A gyerekek majdnem fele viszont rendszeresen él azokkal, volt aki még csak 6 éves volt, amikor először ivott.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!