Magyarország

2011.02.24. 19:03

A csökkentésről szóló őszi hírek után létszámbővítés a minisztériumoknál

<p>Mégsem elég a minisztériumokban dolgozó létszám a kibővült állami feladatok ellátására. Emiatt a kormány módosította a megalakulását követően megállapított létszámkeretet.</p>

A központi igazgatási szerveknél foglalkoztatott, 2010 augusztusában megállapított, 5764 fős keretet egy február 22-i döntéssel az állami feladatok bővülése miatt 5 százalékkal, 6054-re emelték. 2010 novemberében egyébként NavracsicsTibor miniszterelnök-helyettes még 5-10 százalékos leépítésről beszélt a minisztériumoknál és háttérintézményeiknél.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a 2010-es kormányváltás utáni felülvizsgálatok megállapították, hogy az előző kormány sokkal több embert foglalkoztatott a minisztériumokban, mint amennyit adminisztráltak. A minisztérium szerint előfordult, hogy a közigazgatásban dolgozókat feketén foglalkoztatták. A rögzített létszámkeretek között nem szerepelt számos olyan közigazgatási szerv, amely a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozik. Később ezek a szervek - mint az Országos Meteorológiai Szolgálat - is megjelent a törvényben, növelve ezzel a létszámkeretet. Az új kormány által megjelentetett létszámkeretek az engedélyezett maximális létszámokra vonatkoznak, ezek nem is mindenhol vannak feltöltve.

2010 őszén több hír is szivárgott ki arról, hogy a közigazgatásban 5-10 százalékos leépítést tervez a kormány. A kormányoldalról akkor azt hangsúlyozták, hogy ez az olcsóbb és átláthatóbb működés egyik feltétele.

2010 októberének első felében például a Szakszervezetek Érdekvédelmi Fóruma (SZÉF) tiltakozott az 5-10 százalékos létszámleépítésekről szóló, kiszivárgott kormányzati tervek miatt. Október 22-én Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén nem cáfolta a SZÉF elnök információit a központi közigazgatásban tervezett 5 százalékos leépítésről. Kiszivárogtak olyan hírek is, hogy a teljes létszámcsökkentés 5-30 százalékos lesz. Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes novemberben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén kérdésre válaszolva azt mondta: a minisztériumokban és háttérintézményeikben 5, illetve 10 százalékos létszámleépítést határoztak meg. Azt akkor még nem határozták meg, hogy pontosan honnan és hány embert kell elbocsátani.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!