Magyarország

2011.01.05. 12:27

ÚJPEST-FRADI: Újabb 7 rendbontót fogtak el, négyet még keresnek

<p>Újabb hét férfit fogtak el a rendőrök a múlt év szeptemberében, az UTE - Fradi mérkőzésen randalírozók közül. Szerdán reggel a rendőrök 7 budapesti hétszínen csaptak le egyszerre, az elfogott férfiakat csoportos garázdasággal gyanúsítják. A huligánok közül még négyet keresnek, illetve azt a férfit is, aki a mérkőzés előtt késsel megszúrt egy fiatalt.</p>

Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt hónapokban a nyomozók a mérkőzésen készült felvételeket elemezték, azonosították a randalírozókat. Szerdán reggel egyszerre hét helyszínen csaptak le a rendőrök, hét gyanúsítottat fogtak el. Négy embert még keresnek. Fülöp Valter hangsúlyozta: sikerült azonosítani az a férfit is, aki a meccs előtt az újpest-központi aluljáróban késsel megszúrt egy 17 éves fiút, ellene országos körözést adtak ki. A most elfogott randalírozókat csoportos garázdasággal gyanúsítják, amiért akár öt év börtönt is kaphatnak. Azt, hogy őrizetbe veszik-e őket, vagy kezdeményezik-e előzetes letartóztatásukat, később derül ki.

A sajtótájékoztatón Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és sajtóirodájának vezetője azt mondta, a rendbontók számos békés szurkolót tartanak távol a mérkőzésektől. Véleménye szerint a büntetési tételek elég súlyosak ahhoz, hogy a rendbontókat visszatartsa a törvénysértésektől, ám ehhez az kell, hogy a randalírozók ne úszhassák meg a jogi következményeket. Mint fogalmazott, a futballhuliganizmust komolyan kell venni, hogy ha Magyarországon eddig már nem volt, ezután se legyen halálos áldozata a rendbontásoknak. A szóvivő többször is megköszönte a rendőrök hatékony munkáját.

Az Újpest-Ferencváros labdarúgó-mérkőzés szeptember 11-én este fél 6-kor kezdődött a Szusza Ferenc Stadionban, de a drukkerek már jóval a meccs előtt összecsaptak. Nem sokkal fél 4 után a két szurkolótábor tagjai Újpest-Városkapu vasútállomásnál egymásnak estek, egy ember könnyebb sérülést szenvedett. A nagyobb verekedést a rendőrök végül könnygázzal akadályozták meg. Két órával később újabb verekedés tört ki, és megkéseltek egy 17 éves fiút. Őt a rendőrség információi szerint a mentők életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A Budapesti Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az ügyben. A szurkálót a térfigyelő kamerák felvételei segítségével azonosították, országos körözést adtak ki ellene.

A mérkőzés alatt, este háromnegyed 7-kor egy spanyol férfi futott be a pályára, ahonnan a biztonsági szolgálat emberei vezettek ki, majd adtak át a rendőröknek. Ő az egyik, akit aznap este előállítottak sportrendezvény rendjének megzavarása miatt. Negyed nyolckor a ferencvárosi szurkolók a "C" szektor előtt beszakították a menekülőkaput, és megpróbáltak bejutni a pályára, a helyszínen lévő egyenruhásoknak azonban ezt sikerült megakadályozniuk. A mérkőzés alatt a stadionban lévő székek közül a szurkolók többet megrongáltak, majd a meccs után egy BKV-busz és az Újpest-Városkapu metrómegálló több berendezési tárgya is károsodott. A huligánok 5-6 millió forintos kárt okoztak.

- Független Hírügynökség -



A rendőrök aznap este, a meccs alatt illetve után összesen 13 embert állítottak elő. Két héttel később, az újpesti bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt két ferencvárosi szurkolót, a többiekről egyelőre nincs információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!