Magyarország

2011.01.05. 10:07

Fogyasztóvédők a származási hely kötelező feltüntetéséért

<p>A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) kezdeményezi, hogy a jövőben egységesen legyen kötelező feltüntetni a termékek csomagolásán a származási helyet is. A FEOSZ szerint a fogyasztóknak joguk van az egyértelmű információkhoz, de a jelenlegi szabályozás nem elégíti ki igényeiket. A szervezet a származásihely-jelölés egységesítését sürgető javaslatával a parlamenthez és az illetékes minisztériumokhoz fordul.</p>

A fogyasztóvédelmitörvény nem szabályozza egységesen, hogy milyen adatokat kell feltüntetni a termékek csomagolásán, címkézésén, hanem az ágazati miniszterek feladat és hatáskörébe utalja ezt a kérdést. A FEOSZ azt találta, hogy egy-két ritka kivételtől eltekintve nincs kifejezett szabály a termék származási helyének, gyártójának feltüntetésére. Ilyen ritka kivétel a kozmetikai termékek, a gázpalackok, a háztartási elektromos szárítógépek, háztartási mosógépek, illetve a gyermekjátékszerek, ahol a jogszabály teljesen jogosan, kötelezővé teszi ezen információ feltüntetését a csomagoláson. Ám a többi kötelező jótállás alá eső műszaki cikk esetén például csak a jótállási jegyen kell feltüntetni a gyártót, a csomagoláson nem.

Élelmiszerek esetén kizárólag az élelmiszer előállítójának vagy az Európai Gazdasági Térség valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazójának neve vagy cégneve és címe a kötelezően feltüntetendő adat. Tehát elképzelhető az az eset, hogy egy spanyol termékre egy magyar forgalmazó neve és címe kerül. Az eredet vagy a származás helyét kizárólag akkor kell feltüntetni, amennyiben megjelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől.

A FEOSZ szerint a származási hely, eredet, gyártó megjelölése ugyanolyan fontos, mint a termék megnevezése, összetétele vagy nettó térfogata, mely adatok feltüntetése már most is kötelező. A szervezet a származásihely-jelölés egységesítését sürgető javaslatával a parlamenthez és az illetékes minisztériumokhoz fordul.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!