Magyarország

2011.01.25. 06:28

Botránymentes lehet a mostani népszámlálás - Népszava

<p>Bár a tíz évvel ezelőtti népszámláláson több ezer lakos adatait a kormányőrség munkatársai írták össze belügyminiszteri utasításra, az idei adatgyűjtésben a BM és a rendőrség munkatársai nem vesznek részt - tudta meg a Népszava.</p>

 A lap keddi számában azt írja: a legsúlyosabb adatvédelmi botrány az előző Fidesz-kormány idején, 2001-ben történt. Pintér Sándor belügyminiszter utasítására "biztonsági okokból" számlálóbiztosnak álcázott kormányőrök végezték az összeírást a védett vezetők lakókörzetében. Ez felvetette, hogy titkos környezettanulmány készülhetett az érintetteknél a tudtuk nélkül. Majtényi László akkori adatvédelmi biztos az eset miatt komoly aggályokat fogalmazott meg és kijelentette, hogy indokolt a rendvédelmi szerveket távol tartani a számlálóbiztosi tevékenységtől. A Belügyminisztérium sajtóosztálya a Népszava kérdésére most úgy válaszolt: "a BM nem tervezi az alárendeltségébe tartozó szervek állományainak bevonását a 2011. évi népszámlálásba" . A lap megjegyzi, hogy az októberben esedékes népszámlálás lehet az utolsó hagyományos összeírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!