Magyarország

2011.01.24. 13:20

Bánatevő vagy? Itt a megoldás!

<p>A boldog emberek húst és pizzát esznek, a szomorúságot fagylalttal és sütivel csillapítják, az unalmat pedig chipsszel. De hogyan kerüljük el az érzelmi evést?</p>

Az étel nem csak testünket „eteti”, hanem az érzelmeinket is. A folyamat lényege, hogy ilyenkor valójában nem csak a fizikai éhségünket csillapítjuk, hanem egy belső pszichés problémát oldunk meg. Az étel fogyasztása kellemes érzéseket vált ki bennünk. Amikor jóllakottságunk ellenére is érezzük az ételbevitel szükségességét – ilyenkor beszélhetünk az érzelmi alapon működő éhségről. Hogyan ismerhetjük fel az emocionális éhséget? Hogyan küzdjük le ezt az egészségtelen szokást?

Csokoládéfüggőség

 Elbocsátás, válás, betegség, vagy csak a mindennapi munkahelyi stresszek, esetleg rossz időjárás – mindez emocionális túlevéshez vezethet. Miért is?
Nem újdonság, hogy bizonyos ételek függőséget okoznak. Amikor például csokit eszünk, szervezetünkben olyan hormonok termelődnek, melyek javítanak közérzetünkön. A kiváltott reakció meghatározza azt, hogy milyen ételeket részesítsünk előnyben. A továbbiakban mindig azokhoz a termékekhez nyúlunk, amelyek a leghatásosabban képesek elnyomni a negatív érzelmeket. Az igazi gond ott kezdődik, amikor lassan rászokunk erre a tevékenységre, tehát messze túllépjük a mértékletesség határait.  

Az étel elszórakoztat és segít elterelni a figyelmünket. Ha egy kellemetlen esemény emléke folyamatos nyugtalanságot vált ki bennünk – az étel segít elvonatkoztatni a rossz gondolatoktól és érzésektől. De sajnos ez egy nagyon rövid ideig tartó hatás. Amíg szánkban érezzük a finom ételt, addig minden gondolatunk erre a folyamatra irányul. Amint vége az evésnek – azonnal visszakerülünk ugyanazokhoz az aggodalmakhoz, ráadásul megtetézzük a zabálás bűntudatával is!

 

A természetes és pszichés éhség

 
Dietológusok és pszichoterapeuták szerint a fizikai és emocionális éhségérzet közötti különbségek a következők:

1. Az emocionális éhség hírtelen tőr rá az emberre, a fizikai fokozatosan
2. Bizonyos érzelmek hatására az ember megkíván egyes ételeket, például fagylaltot vagy pizzát. Általában a szervezet nem hajlandó megalkuvásra. Egy igazából éhes ember nem válogatós ennyire
3. Az ételekhez való emocionális vonzódásnak hírtelen, impulzív jellege van, mely azonnali kielégítést kíván. A fizikai éhség általában „várhat”.
4. Amikor aggodalmainkat étellel nyomjuk el, általában azután is folytatjuk az evést, miután már érezzük a telítettséget

Az emocionális éhség elsődleges jele az, amikor fokozott vágyat érzünk egy bizonyos „vigasztaló” termék elfogyasztásához. Kezd kialakulni az a terméklista, amely képes elnyomni konkrét negatív érzelmeket és legyűrni a depressziót.

A vigasztaló termékek között kiemelt helyen van a fagylalt. Mindenki szereti, viszont a többi étellel más a helyzet - nők és férfiak nem ugyanazokat részesítik előnyben.
 

Az érzelmek „etetése” káros az egészségre

  
Látjuk tehát, hát az emocionális éhség állapotában érzelmeinket „etetjük”. Egészségünkre akkor kezd komoly hatással lenni, amikor az evés az egyetlen olyan eszközzé válik, amellyel érzelmeinket befolyásolni tudjuk. És főleg ha maguk a termékek nem kifejezetten előnyösek szervezetünknek. Egy érzelmileg éhes embernek gyakorlatilag nincs szüksége plusz energia bevitelre. Fontos tehát, hogy megtanuljunk hatékonyan irányítani érzelmeinket.   
 

Hogyan irányítsuk emocionális éhségünket

- ha már megtanultad felismerni az e fajta éhséget, használd a tudásod. Mivel nemrég ettél és a gyomrod sem korog, valójában nem is vagy éhes. Várj egy kicsit, pár perc múlva az érzés csillapodni fog.

- határozd meg gyenge pontjaid. Néhány napon át jegyzetelj – mikor és mit eszel, mit érzel ilyenkor és mennyire vagy ténylegesen éhes. Idővel át fogod látni, mik azok a tényezők, melyek beindítják az éhségérzetet – így sokkal könnyebb lesz elkerülnöd őket.

- találj alternatív módszereket az ellazuláshoz. Ahelyett, hogy csokoládét ennél, inkább menj és sétálj egyet, hallgass zenét vagy hívj fel egy barátot. A kellemes dolgok listáját érdemes előre elkészíteni.

- ne tarts otthon magas kalóriatartalmú ételeket. Ne akkor menj élelmiszerboltba vásárolni, amikor rád tör az éhségérzet vagy szomorú vagy. Inkább tedd át egy másik, nyugodtabb időpontra, így éhséged nem lesz kihatással a vásárlásra.


- harapj inkább gyümölcsöt és zöldséget. Vegyél egy nagy almát es lassan rágcsáld. Hosszasan. Próbáld elkészíteni kedvenc ételed alacsonykalóriájú változatát.

- ha nehezen tudsz lemondani a vigasztaló ételekről, akkor is légy mértékletes. Oszd el az ételmennyiséget kisebb adagokra. Például, tegyél burgonyaszirmot több tálba. Nem fogod érezni a kísértést, hogy egy adagnál többet egyél.

- ami a tápláló desszerteket illeti, kövesd a következő útmutatókat. Pszichológusok szerint, az étel izét az első négy lenyelt adaggal érezzük és jegyezzük meg a legjobban. Ezért ha mindössze ennyit eszünk, sokkal nagyobb élvezettel gondolunk vissza rá, mint hogyha megettük volna az egészet. Kóstoljunk bele az ételbe, nyeljünk egy párat, de toljuk is félre a tányért – így kapjuk a legnagyobb élvezetet a legkisebb áldozat árán.

- gondold át az étrendedet. Ha nem viszel be elegendő kalóriát napi energiaszükségleted fedezésére, nagy a valószínűsége annak, hogy emocionális éhség alakul ki. Próbálj rendszeresen étkezni, meghatározott időpontokban. Ne hagyd ki a reggelit. Táplálkozz változatosan, ételeidben tartalmazzanak gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és húsokat.

- rendszeresen és megfelelően pihenj. Amikor fitt vagy és kipihent, sokkal könnyebb irányítanod a tested és küzdened a stresszel.

- ne érezz bűntudatot és ne becsméreld önmagad. Semmi szükség erre - minden nap tiszta lapokkal indulhatsz. Ha többet ettél a kelleténél – legyen ez egy tanulság, hogy többet nem követsz el hasonló hibát. A legfőbb, hogy összpontosíts a pozitív eredményekre, és természetesen higgy a dolgok jó kimenetelében. Biztos lehetsz abban, hogy a változások jótékonyan hatással lesznek a szervezetedre.
Forrás: www.mocsokmacsok.hu
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!