Magyarország

2011.01.19. 14:02

Azonnali hatállyal elrendelte a miniszter a német sertéshúsok kötelező dioxin vizsgálatát

<p>Budapest - Azonnali hatállyal elrendelte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a német sertéshúsok kötelező dioxin vizsgálatát - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium szerdai közleményében. Bár az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy nem került Magyarországra sem dioxinnal szennyezett tojás sem dioxinnal szennyezett hús illetve húskészítmény, a miniszter teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be.</p>

A közlemény szerint a német dioxin botrány miatt a miniszter a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el február 28-ig.

Az ilyen húsokat forgalmazó vállalkozóknak a szállítmány Magyarországra érkezése előtt 2 nappal be kell jelentenie a szállítmányt az illetékes hatóságnál. Ezen kívül saját költségükön kell az ilyen szállítmányokat dioxin tartalom meghatározás céljából megvizsgáltatni.

Csak akkor hozható forgalomba az ilyen termék, ha ez a laboratóriumi vizsgálat megfelelő eredménnyel zárul. Ezután ezek a húsok kizárólag az illetékes hatóság munkatársának jelenlétében és csak hivatalos munkaidőben szállíthatók és rakodhatók ki. A dokumentum hangsúlyozza: minden ilyen húst forgalmazó vállalkozónak fokozott körültekintéssel kell eljárnia.

A közlemény emlékeztet arra: hogy a német dioxin botrány miatt Fazekas Sándor már január 8-án fokozott ellenőrzést rendelt el az érintett termékek esetleges magyarországi behozatalának megakadályozására. Az Európai Unió gyorsriasztási rendszere szerint eddig egyik uniós országban sem rendeltek el teljes tilalmat a német húsok importjára.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!