Magyarország

2011.01.04. 12:11

Az AFP írása a magyar médiatörvény elleni tiltakozásokról

<p>Két nagy lap gyászolta Magyarországon hétfőn a sajtószabadságot - közölte kedden az AFP. A francia hírügynökség magyarországi beszámolója szerint a tiltakozás az új médiatörvény miatt történt, ami akkor lépett hatályba, amikor Budapest átvette az EU soros elnökségét.</p>

"Véget ért Magyarországon a sajtószabadság"- idézi az AFP a francia hírügynökség által legnagyobb példányszámúnak nevezett Népszabadság hétfői, cikkek nélküli címoldalát, amely a 27 tagú EU hivatalos nyelvein is közli ezt a véleményt".

Az AFP azt írja: "A lap a szerkesztőségi cikkében indokolja meg lépését, amely szerint a törvény a Fidesz-kormány autoriter törekvéseit szolgálja". A francia hírügynökség közlése szerint a Népszabadság szerkesztőségi cikke azt állítja a törvény céljáról, hogy "az el akarja fojtani, meg akarja büntetni és tönkre akarja tenni azokat, akik más véleményen vannak".

A francia hírügynökség jelentése szerint szolidaritást vállalt a Népszabadsággal a német napilap, a Tageszeitung, amely ugyanilyen tiltakozást tett közzé címoldalán. Az AFP megemlíti, hogy a másik magyar napilap, a Népszava hétfő számának címoldalán azt írja:"A sajtószabadság alapvető jog az Európai Unió tagállamaiban". A francia hírügynökség hozzáteszi:"a szöveg fölött egy kalapáccsal suhintó férfi rajza látszik."

Az AFP közli, hogy a Népszava a címlapján angolul és magyarul követeli a sajtó szabadságát. "Egy európai uniós országban a sajtószabadság alapvető érték. Meg kell védenünk Magyarországon a demokratikus jogainkat. Követeljük a sajtó szabadságát! Reméljük, hogy Európa tudatában van ezeknek az antidemokratikus intézkedéseknek, és meghozza bölcs diplomáciai döntését, még ha Magyarország ezzel nincs is tisztában" - idézi a francia hírügynökség a lap hétfői első oldalát.

Az AFP emlékeztet arra, hogy decemberben a Magyar Narancs valamint az Élet és Irodalom is üres címoldallal jelent meg tiltakozásul az új médiatörvény ellen. A francia hírügynökség szerint a vitatott törvény, amely január elsején lépett hatályba, amikor Magyarország átvette fél évre az EU soros elnökségét, "felhatalmazza az Orbán Viktor pártja által uralt hatóságot, hogy regulázza a sajtótartalmakat".

A hatóság, amelynek nevét kezdőbetűkkel közli az AFP, a francia hírügynökség szerint rendelkezik azzal a joggal, hogy büntetéseket szabjon ki "a sértő, és politikailag kiegyensúlyozatlannak tekintett anyagok miatt, és a büntetés rádiók valamint tévék esetében elérheti a 200 millió forintot is." Az AFP megemlíti azt is, hogy"a hatóságnak joga van vizsgálni az adott médium felszereléseit és dokumentumait, és arra kényszerítheti nemzetbiztonságra hivatkozva az újságírókat, hogy felfedjék forrásaikat".

"Mindez tiltakozások áradatához vezetett a média és politikai megfigyelők, például az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Amnesty International, az Európai Parlament, valamint több európai kormány, így a német kabinet részéről"- írja az AFP. A francia hírügynökség az Index.hu-ra hivatkozva azt írja: "a kormány médiakorlátozó intézkedései már éreztetik hatásukat az állami tévében, ahol például tavaly novemberben a kormány képviselői összesen 246 percnyi műsoridőt kaptak, szemben a három ellenzéki párttal, amelyek együttesen 111 percben szólalhattak meg."
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!