Magyarország

2011.01.04. 12:21

Alapítvány a sajtószabadságért

<p>Alapítványt hoz létre a közeljövőben a sajtó-és szólásszabadság védelmében Ivády Gábor. A független országgyűlési képviselő kedden budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Szabad Magyar Sajtóért Alapítvány elsősorban a pénzbírsággal sújtott médiumokon segítene, azzal, hogy átvállalja a büntetés kifizetését.</p>

Ivády Gábor szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság olyan nagyságrendű bírságokat szabhat ki mostantól egyes médiumokra, hogy az akár a működésüket is veszélyeztethetné. A politikus hozzátette: működő demokráciákban elképzelhetetlen a szólásszabadság korlátozása. A sajtóval vitázni kell, nem elhallgattatni azt - mondta.

A Szabad Magyar Sajtóért Alapítvány kuratóriumába Ivády Gábor független, nemzetközileg is elismert szakembereket kér majd fel. Arra a kérdésre, hogy kiket, egyelőre nem válaszolt a politikus. Az alapítvány bevételeiről Ivády Gábor azt mondta, hogy magánszemélyek adományait is várja majd, de megkeres több, nemzetközi médiavállalkozást is. A lapoktól egy oldalnyi hirdetés, a televízióktól pedig félpercnyi reklámidő értékét kéri támogatásként. A tervek szerint ezekből a bevételekből fizetik majd ki azokat a bírságokat, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szab ki.

Az alapítvány ezen kívül jogsegélyszolgálatot is nyújt, ösztöndíjat ír ki oknyomozó újságíróknak és díjazza azt az embert, aki a legtöbbet tette az adott évben a sajtószabadságért.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!