Magyarország

2011.01.14. 07:22

A Belügyminisztérium oldalán véleményezhető az új vis major rendelet tervezete

<p>Elkészült a vis major alap felhasználásáról szóló kormányrendelet tervezete, amelyet a Belügyminisztérium tett közzé az internetes oldalán.</p>

A jogszabály nem csak egy adott költségvetési évre, hanem általánosan határozná meg a vis maior támogatások feltételrendszerét, hogy a veszélyhelyzeteket folyamatosan kezelni lehessen. A tervezetet véleményezni is lehet, január 17-én délelőtt 10 óráig.

A vis major alapból kaphatnak támogatást a helyi önkormányzatok az államtól az előre nem látható természeti vagy más eredetű veszély miatt szükségessé vélt védekezés többletköltségeire és a helyreállításra. A vis major alap évek óta működik. Jelentős változás a korábbi évekhez képest, hogy a költségvetési törvény felhatalmazása alapján a vis maior támogatás feltételrendszerét nem csupán egyetlen költségvetési évre szabályozzák, hanem általános jelleggel. Ez lenne hivatott biztosítani a veszélyhelyzetek folyamatos kezelését.

A kormányrendelet tervezet főként technikai jellegű változásokat tartalmaz. A támogatás igénylésének feltétele alapvetően nem változik és az igényelhető előleg mértéke sem. Pontosítják azonban az előlegigénylés rendszerét. A vis maior pályázatok összeállítása közben előforduló általános hibák kiküszöbölése, a hiánypótlások csökkentése és a miniszteri döntés gyorsítása érdekében bővül a támogatási kérelem kötelező mellékleteinek köre.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!