Magyarország

2011.01.13. 09:37

91 nap fogság hátborzongató története

<p>István három hónapig várt arra, hogy feje felett megalkudjanak az életéről. 1 millió dollárról indult életéért a szürreális licit. Elrablói az üres időt lelki terrorral töltötték ki: "Elpróbálták a kivégzését".</p>

Otthonában adott interjút Papp István, akit a szudáni Darfúrban raboltak el, majd szabadítottak ki fogságából. Az 54 éves, kétgyermekes férfi beszél a legnagyobb mélypontokról és megszólal felesége is.


2010. október 7-én ismeretlen emberrablók erőszakkal betörtek a misszió észak-darfúri házába és magukkal vitték Papp Istvánt.

A szudáni Darfúr tartományban dúló polgárháború az elmúlt hét évben közel 300 ezer emberéletet oltott ki és 3 milliót tett földönfutóvá. Az arab többségű kormányerők és az ellenük ágáló törzsek ellentéte erőszak és szegénység forrása.

Papp István az ENSZ afrikai missziójának 26 ezer fős kontingensében dolgozik el-Faser városban, gyermekkatonák leszerelésében segédkezik. Elrablói pénzt és figyelmet reméltek túszul ejtésével, egy szudáni piramisjáték okán. Betörtek éjszaka és a darfúri erdős búvóhelyeikre vitték magukkal.

István katona múltja talán segített abban, hogy a földön alvást, a tevetejet, a tisztálkodás puritánságát jól bírja. Vízgyűjtők mellett telepedtek le, ugyanazt itták, mint az állatok. Közben folyamatosan folytak az ENSZ tárgyalások, a puhatolózás, alkudozás a bűnözőkkel. A fogvatartók vezére néhányszor megengedte Istvánnak, hogy egy szeretleket angolul el tudjon mondani feleségének. Magyarul és angolul egyébként nem beszélhetett, többnyire franciát és inkább csak valamiféle kevert nyelvű testbeszédet használt nem túl iskolázott őrzőivel. Felesége a világ másik felén ugyanabba a hajszálba kapaszkodott. István folyton figyelte rablói arcát, mimikáját, mikor milyen hangulatuk volt, hiszen ettől függött az élete, hogyan állnak a tárgyalások.

Lelkileg terrorizálták az emberrablók

István három hónapig várt arra, hogy feje felett megalkudjanak az életéről. Mert az ENSZ mottója, hogy nem fizetnek, hanem lealkudni minél lejjebb. Nehogy újabb elrablások következzenek.
1 millió dollárról indult életéért a szürreális licit. Elrablói az üres időt lelki terrorral töltötték ki.

Papp István kiszabadításának folyamatáról nem szólnak a hírek. Az ő és mások nyugalmának érdekében talán jobb is így. A magyar terrorelhárítás kinti jelenléte, a szudáni hatóságok és a magyarok segítsége végül megírták a történet pozitív befejezését, és Papp István furcsa végszóként arra kérte szabadulásakor elrablóit, magyarokat vagyis magyarit többé ne raboljanak el. Bátorságának újabb bizonyítéka pedig, hogy hétvégén pár napra visszatér ügyeit rendezni elrablásának helyszínére.

Forrás: www.rtlklub.hu 

<script src="http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/silverlightcontrols.js" type="text/javascript">]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!