Magyarország

2010.12.02. 13:43

WIKILEAKS - A magyar Külügyminisztérium nem kommentál

<p>Nem kívánja kommentálni a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumok tartalmát a Külügyminisztérium.</p>

Pataki Eszter, a tárca főosztályvezetője csütörtöki közleményében azt írja: "Magyarország és az Egyesült Államok viszonya külpolitikánk fontos prioritása és továbbra is elkötelezettek vagyunk a gyümölcsöző együttműködés mellett." Kitér arra is, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövete előre tájékoztatta a magyar külügyminisztert a dokumentumokról, amelyek állítólag az amerikai diplomáciai szolgálat belső levelezéséből származnak. A tárca elítéli a bizalmas iratok jogosulatlan közzétételét, hiszen ezáltal a diplomáciai kapcsolatokban nélkülözhetetlen diszkréció és bizalom sérült meg.

Mint arról a Független Hírügynökség beszámolt: az internetes oldal vasárnap több mint 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot juttatott el több sajtóorgánumnak, és saját oldalán sokat megjelentetett ezek közül. Az iratok, amelyek többnyire diplomaták magánbeszélgetéseiről számolnak be, feldühítették Washingtont, és kellemetlen helyzetbe hozták a világ több országának politikusait is. A titkos dokumentum közül sajtóhírek szerint 734 Magyarországgal foglalkozik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!