Magyarország

2010.12.01. 17:18

VÖRÖSISZAP - a tél nem gátolja a munkálatokat

<p>Tavaszig megtisztítják meg a Torna patak és a Marcal folyó medrét a vörösiszaptól. Az október 4-i katasztrófa a Marcalon okozott nagyobb pusztítást, a timföldgyárból ugyanis már korábban is került lúgos víz a Tornába, így ott kisebb volt az élővilág.</p>

A külterületek mentesítése szintén hónapokig tart még, de a munkálatokat nem befolyásolja a tél - hangzott el a szerdán Kolontáron tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

Csonki István a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, a meder tisztítást nem befolyásolja a fagy, mert a gépek ilyen időben is tudnak dolgozni. Mint mondta körülbelül 70 ezer köbméter iszap rakódott le a Torna patak és a Marcal folyó medrében, de tavaszig megtisztítják azokat. Eddig a vízügyi igazgatóságok több mint félmilliárd forintot fordítottak a kárelhárításra, ez elsősorban a gipsz és a sav felhasználását jelenti, ehhez jön majd még hozzá a medertisztítás.

Illés Zoltán államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a külterületek - mintegy 1000 hektár - mentesítését sem befolyásolja a hideg időjárás. A munkálatok még hónapokig tartanak, utána pedig energianövényekkel, elsősorban fás szárúakkal, ültetik be a területet. Mint fogalmazott azért, mert az ajkai hőerőmű alkalmas arra, hogy a fás szárú növényekből előállított pelletet és biobrikettet elégesse, így eladásukból a földtulajdonosoknak bevételük lehet. Ehhez azonban először mentesíteni kell, majd beültetni a területet és egy pellet üzem felállítása is szükséges. Mindez 10-15 milliárd forintba kerül, amelyhez uniós forrásra pályáznak.

A tájékoztatón részt vett a MAL Zrt korábbi vezérigazgatója is. Baksa György 1988 és 2002 között irányította a vállalatot. Nyilatkozni azonban a felelősség kérdéséről nem akart. Mint mondta: nehéz adatok nélkül bármit is mondani erről. Hangsúlyozta, hogy az ő irányítása alatt is volt, hogy a tározókon szivárgott át a vörösiszap, de akkor mindig beavatkoztak. Hozzátette: nem lehet kijelenteni, hogy minden előírás betartása mellett, nem történhet ilyen tragédia.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!