Magyarország

2010.12.07. 18:56

Robák Ferenc: jól halad a felkészülés a soros magyar uniós elnökségre

<p>Körülbelül 260 rendezvény lesz itthon Magyarország soros uniós elnöksége idején, 2011 első félévében. Ebből 16 informális miniszteri ülés lesz és 20-24 konferencia. A szervezők összesen körülbelül 35-40 ezer vendég érkezésére számítanak ebben az időszakban.</p>

A felkészülés jól halad, annak ellenére, hogy késve láthatott hozzá Magyarország az előkészítő feladatokhoz - mondta keddi sajtótájékoztatóján az EU-elnökségi operatív kormánybiztos Budapesten. Robák Ferenc szerint a magyar elnökség egyik kiemelt célja lesz a magyar borkultúra és gasztronómia bemutatása.

Látják az alagút végét, a tanácskozások helyszínei elkészülnek időre, annak ellenére, hogy az előkészítést késve kezdhették meg - ezt mondta a kormánybiztos. Robák Ferenc emlékeztetett, hogy a magyar EU elnökség összköltsége várhatóan 85 millió euró lesz, ebben a 2007-től 2011-ig tartó időszak költségei vannak benne.

Magas szintű miniszteri és egyéb tárgyalások fő helyszíne a gödöllői kastély, amelynek felújítása finisbe ért. Uniós pénzből hozták rendbe. A tervek szerint az épületet 1-2 napon belül bemutatják a Budapestre akkreditált uniós nagyköveteknek, bár a hivatalos átadás arrébb van, december 15-én lesz, majd azután bebútorozzák a kastélyt. Az agrárminiszteri informális ülést Debrecenben tartják, a távközlésért felelős miniszterek konferenciáját pedig Balatonfüreden rendezik meg.

A központi helyszínek

A miniszteri találkozók idején zajló vezetői vagy szakértői tanácskozásokra is jelölt ki a kormány központi helyszíneket: az első számú itt a Néprajzi Múzeum, amelynek rendbe hozták a tetejét valamint a bejáratnál lévő timpanonok szobrait az elnökség költségvetéséből. Felújították a Vidékfejlesztési Minisztérium színháztermét, a Belügyminisztérium márványauláját, a Stefánia Palota bútorait és a Külügyminisztérium panoráma teraszát is, ezek ugyancsak lehetséges helyszínek.

A ferihegyi repülőtéren csak egy úgynevezett VIP-váró van, és ott legfeljebb két delegáció fér el. Igénybe veszik ezért a Posta új reptéri épületében az irodaházat, ott lesz az elnökségi váró. Tervezik, hogy újra beindítják a reptér és a belváros közötti közvetlen buszjáratot is, de ezzel kapcsolatban a kormánybiztos még nem tudott részleteket mondani. Azt viszont megígérte, hogy nem fogják Budapest forgalmát elnökségi konvojok megbénítani, és Gödöllőn sem lesznek nagy fennakadások emiatt a közlekedésben.

A félév alatt összesen körülbelül 260 rendezvény lesz itthon. Januárban viszonylag keveset tartanak még ezekből, de májusra felpörög minden: abban a hónapban lesz olyan nap, amikor nyolc rendezvény is lesz. Kiemelt esemény lehet a Keleti Partnerség Csúcstalálkozó, amelyet a mostani információk alapján várhatóan május végén rendeznek meg Budapesten.

Ami a borokat és a gasztronómiát illeti: az uniós találkozókon, értekezleteken magyar borokat szolgálnak majd fel az uniós tagországaiból érkező vendégeknek. A nedűket neves szakértőkből álló szakmai zsűri válogatta ki néhány hete. A brüsszeli európai uniós eseményeken ugyancsak magyar borokat szolgálnak fel a jövő félévben. Néhány esti rendezvényen minőségi magyar pálinkát is kínálnak majd a vendégeknek, az italok kiválasztása folyamatban van.

A magyar uniós elnökségnek lesz saját honlapja, amelynek szoftverét a belga elnökségtől ingyen átadták. A weblap üzemeltetésére 92 millió forintot fordítanak.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!