Magyarország

2010.12.08. 16:46

Rakéta a reptéren - Azonnali vizsgálatot kezdeményez a LESZ

<p>Azonnali és alapos vizsgálatot kezdeményez a Ferihegyen készített játékrakéta ügyében a Malév Ground Handling Kft. felügyelőbizottságában Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke.</p>

A vizsgálat célja, hogy kiderüljön, kit terhel a felelősség, amiért játékrakétát készítettek a cég műhelyében, és hogyan lehetne a leggyorsabban rendet teremteni a cégnél.

Korábban az RTL Híradó adott hírt arról, hogy kirúgták az a dolgozót, aki szóvá tette, hogy rakéta-makettet szereltek a Malév egyik földi kiszolgáló járművére. A makett ötlete állítólag a cég egyik osztályvezetőjétől származott, aki szerint csapatépítő jelleggel készült a rakéta.

A LESZ szerdai közleménye szerint hivatalos levélben kezdeményeztek vizsgálatot a Malév-csoport földi kiszolgáló cégének felügyelőbizottságában a közelmúltban kipattant rakéta-botrány miatt. Csorba Attila, szakszervezeti vezető, felügyelőbizottsági tag szerint az évek óta alig-alig működő felügyelőbizottságnak a rendteremtés élére kell állnia.

A LESZ szerint 2010 nyarán, miközben az európai légügyi hatóság emberei Ferihegy biztonsági átvilágítását végezték, Szaniszló Csaba, a Malév Ground Handling Zrt. (MGH) Jármű Osztályának próbaidejét töltő új vezetője egy rakétára emlékeztető tárgy elkészítésének ötletét vetette fel. A torpedóról több fénykép készült, a műhelyre rálátó Budapest Airport-alkalmazottak értesítették a reptéri őrséget, ennek nyomán indult vizsgálat az ügyben. A cég pár napon belül két munkatársat bocsátott el. Azt, aki szóvá tette az esetet, és azt, aki fültanúja volt, amikor Szaniszló Csaba elismerte, hogy ő adott utasítást a tárgy elkészítésére.

Az elbocsátásokat munkaügyi per követte, amely jelenleg is tart. A cég védekezése több ponton is sántít. Szaniszló szerint nem ő adott utasítást a műveletre. Ezt cáfolja a két munkatárs feltűnően gyors eltávolítása a cégtől - állítja a LESZ. A vezető a bíróság előtt kijelentette, hogy egy szakmunkás negyed óra alatt észrevétlenül is képes lehet legyártani a "rakétát". A fényképek láttán azonban egyértelmű, hogy több órányi esztergályos, hegesztési és fényezési feladat kellett az elkészítéséhez, ami a szakszervezet szerint nem történhet meg észrevétlenül egy jól szervezett cégnél.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!