Magyarország

2010.12.27. 16:26

Megkezdődött a terrorizmus megelőzéséről szóló egyezmény ratifikálása

<p>Már olvasható és véleményezhető a Belügyminisztérium honlapján az Európa Tanács korábbi, a terrorizmus megelőzéséről szóló egyezményének kihirdetéséhez szükséges kormány-előterjesztés tervezete.</p>

Az egyezmény elsődleges célja, hogy növelje a terrorizmus elleni küzdelem területén eddig létrejött nemzetközi szerződések és egyéb nemzetközi dokumentumok hatékonyságát.

A terrorizmus megelőzéséről szóló egyezményt eddig 43 tagállam írta alá és ebből 26 ratifikálta. Magyarország 2007 októberében írta alá, most pedig olvasható a Belügyminisztérium honlapján a kihirdetéshez szükséges kormány-előterjesztés tervezete. Véleményezni január 10-ig lehet.

Az egyezmény elsődleges célja az, hogy növelje a terrorizmus elleni küzdelem területén eddig létrejött nemzetközi szerződések és egyéb nemzetközi dokumentumok hatékonyságát. Egyben azt a kötelezettséget állapítja meg, hogy - jogellenes és szándékos elkövetés esetén - nyilvánítsák bűncselekménnyé a terrorcselekmény elkövetésére való nyilvános izgatást, a terroristák toborzását és a terroristák kiképzését. A dokumentum emellett több előírást is tartalmaz a terrorcselekmények áldozatainak védelmével, támogatásával és kárpótlásával kapcsolatosan.

A belügyi tárca honlapján olvasható tájékoztató szerint az egyezmény kiemelkedő fontosságú szerződésnek minősül, így kötelező hatályának elismerésére az Országgyűlésnek kell felhatalmazást adnia, hogy törvényben kihirdethessék. Büntetőjogi szempontból a magyar szabályozás összhangban van az egyezménnyel, ezért a ratifikáláshoz jogszabály-módosításra nincs szükség.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!