Magyarország

2010.12.02. 11:38

Csúszos utak, karambolok és áramkimaradás - több mint 300 helyre hívták a tűzoltókat

<p>Összesen 314 esethez hívták a tűzoltókat szerda reggeltől egészen csütörtök reggel 5 óráig az időjárás miatt. Elakadt autók, kamionok, árokba csúszott, összekoccant járművek - főképp ilyen esetekhez kellett vonulniuk.</p>

A legtöbb riasztás Bács-Kiskun, Jász-Nagykun és Pest megyéből érkezett. A rossz idő miatt sok helyen áramkimaradás volt. Szabolcsban, illetve Jász-Nagykunban jelenleg körülbelül 10 ezer embernél nincs villany.

Szerda reggeltől csütörtök hajnali 5 óráig összesen 314 riasztás érkezett a tűzoltókhoz az időjárás kapcsán. A legtöbbször közúti balesethez kellett vonulniuk, autók, kamionok akadtak el, koccantak össze, illetve csúsztak árokba. Ilyen esetek miatt csaknem 200 helyre kellett menniük. Jelentős közlekedési balesetekről azonban nem érkezett bejelentés. A többi esetben főképp azért volt szükség a segítségükre, mert fákat kellett kivágni, illetve vizet kellett szivattyúzni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint ebben az időszakban Bács-Kiskun, Jász-Nagykun és Pest megyéből érkezett a legtöbb riasztás. A legtöbb járhatatlan út Komárom-Esztergomban, Zala és Pest megyében volt az ónos eső miatt elakadt, balesetet szenvedett járművek miatt. Petróczi Tímea, az OKF szóvivője elmondta: ezeket az eseteket a közútkezelővel együttműködve oldották meg.

Gondokat okozott az áramkimaradás is Jász-Nagykun-Szolnok illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes területein. Előbbi megyében este 9 órakor még 5 ezren voltak áram nélkül, az éjszaka folyamán az esetek zömét azonban sikerült megoldani, reggelre már "csak" három település száz háztartását érintette az üzemzavar. Szabolcsban este 9 órakor 12 embernél nem volt áram, ez a szám éjfélre 23 ezerre emelkedett, mivel a munkát nehezítette az időjárás. Ennek az volt az oka, hogy több helyen tovább szakadtak a vezetékek. Az OKF tájékoztatása szerint ez a szám reggelre 17 500-ra csökkent a megye 34 településén.

Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, a legfrissebb adatok szerint jelenleg mintegy 10 ezer fogyasztónál nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 20 településén, köztük Tuzsér, Mándok, Nyíregyháza és Kisvárda környékén. Jász-Nagykun-Szolnok megyében továbbra is 100 fogyasztót érint az áramszünet Karcag és Kisújszállás körzetében. A szóvivő hozzátette: egész éjjel dolgoztak a szakemberek a helyreállításon. A vezetékszakadásokat az okozta, hogy a zúzmara és az ónos eső rátapadt a fákra, ágakra, amelyek rádőltek a vezetékekre.

A korábbi hírekben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkány neve is szerepelt. Pálosi László polgármester érdeklődésünkre elmondta: szerencsére hamar helyreállt a szolgáltatás, szerda este kétszer kellett rövidebb időre - mindössze 10-30 percre - kellett nélkülözniük az áramot.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!