Magyarország

2010.12.07. 14:52

Belvíz - kevés a gépész a szivattyúkhoz

<p>Kevés a szivattyúkat működtető gépész a belvízzel elöntött területeken, ezért a vízügyi igazgatóságok a nyugdíjasokat is visszahívták dolgozni. A vízügyi ágazat rendkívüli belvíz kialakulására számít.</p>

Az előrejelzések szerint az 1999-2000-es nagy belvizet is meghaladó elöntésre kell számtani. A 900 milliméternél is több éves csapadék miatt az egész országban megemelkedett a talajvíz, és még több esőt és havat jelez előre a meteorológia. Jelenleg körülbelül 280 ezer hektárt borít víz hazánkban, ebből 157 ezer hektár vetés. Ennél jóval több, 400 ezer hektárt is meghaladó olyan terület van víz alatt, ami mezőgazdasági művelésre alkalmatlan.

Az Országos Műszaki Irányító törzs keddi tájékoztatása szerint a 12 Vízügyi Igazgatóságból 11-nek a területén kellett készültséget elrendelni. 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon I. fokon, 42 szakaszon II. fokon és 11 szakaszon, a Zala, Kis-Balaton, Hortobágy-Berettyó és a Körösök mentén III. fokon védekeznek. Összesen 147 települést érint a belvízi védekezés. A legnagyobb elöntések a Tiszántúlon vannak, a gyulai, szegedi, szolnoki, debreceni és nyíregyházi vízügyi igazgatóságok területén. Az Országos Műszaki Irányító Törzs egyelőre nem kérte a rendkívüli készültség elrendelését, de a várható esők miatt, ennek lehetősége továbbra sem múlt el.

Az árhullámok miatt, a földekről csak szivattyúkkal oldható meg a víz elvezetése. Naponta 28 millió köbméter - majdnem egy Velencei tó mennyiségű - belvizet emelnek át a befogadókba. Az igazgatóságok valamennyi gépésze, 261 ember dolgozik a belvízvédekezésen. A nyugdíjasoknak is munkába kellett állniuk, hogy segítsék a munkát. Nincs utánpótlás, a váltást nehéz megoldani, külső munkaerő bevonására van szükség.

A csatornákban a vízszintek erőteljesen megemelkedtek. A kritikusabb helyeken, ahol a víz belterületeket veszélyeztet, a belvizeket mezőgazdasági területekre irányítják. A belterületek védelme érdekében a szegedi és a gyulai igazgatóság növényzetirtást, iszaptalanítást végez az érintett csatornákon. A gyulai vízügyi igazgatóság a gondok enyhítésére tározó kijelölésére kért engedélyt a szaktárcától. Olyan területre van szükség, ahol mezőgazdasági területen 3 millió köbméter belvizet tudnának tárolni.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Teljes útzárat vezettek be Vas megyében az egyik alsóbbrendű úton, a belvíz miatt. a Csákánydoroszló és Felsőmarác közötti úton teljes útzár van, Csákánydoroszló és Ivánc között pedig fél pályás útzár.

A folyók fő védvonalain 836 kilométer hosszon árvízi védekezés van.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!