Magyarország

2010.11.04. 19:55

VÖRÖSISZAP - Riasztási határérték fölött a porkoncentráció

<p>A vörösiszap-sújtotta térség porszennyezettsége minden mérési ponton meghaladja az egészségügyi határértéket, három helyen több mint kétszeres értéket regisztráltak a műszerek.</p>

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a betegek, a gyerekek és az idős emberek a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a katasztrófával érintett területen összesen 12 helyszínen méri folyamatosan a légszennyezettséget. A legutóbbi 24 órás mérés egyesített adatai alapján a levegő szállópor-tartalma valamennyi mérési ponton meghaladja az 50 mikrogramm/m3-es egészségügyi határértéket. Három mérési ponton, a kolontári és devecseri polgármesteri hivatalnál, valamint a devecseri rendelőintézetnél 110, illetve e fölötti értékeket mértek, amely jelentősen meghaladja a 100 mikrogrammos riasztási határértéket.

Az ÁNTSZ fokozottan felhívja a figyelmet munkavégzés közben az egyéni védőeszközök, különösen a porvédő álarc használatára. A szabadban tartózkodás idejét az érzékeny csoportok - a légúti megbetegedésben szenvedők, az idősek és a gyerekek - korlátozzák a minimálisan szükséges szintre - javasolja a tisztiorvosi szolgálat.

A szállópor koncentrációja az időjárási viszonyok miatt az ország több településén jellemzően magasabb az átlagosnál.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!