Magyarország

2010.11.11. 16:45

VÖRÖSISZAP- Önkénteseket várnak a kastélypark takarításához

<p>Több mint egy hónappal az iszapkatasztrófa után, az érintett települések még mindig számítanak az önkéntesek segítségére. Devecserben most a kastélypark kitakarítása okoz gondot, a fák törzseiről ugyanis aprólékos munkával kézzel kell lemosni a vörösiszapot.</p>

Kolontárra közben újabb adomány érkezett, ezúttal olyan kistelepülésekről, melyek maguk is segítségre szorulnának.

Speciális gépekkel takarítják a devecseri kastélyparkot. A fákon még mindig jól látszik, hogy mekkora volt a mindent elborító iszap. Hamarosan a fák törzsének pucolásával folytatják a munkát, melyet kézzel, egy holland mosófolyadékkal végeznek majd. Toldi Tamás polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: az aprólékos munkához sok önkéntest várnának, akiknek szállást és teljes ellátást is biztosítanak.

A terület korábban az Esterházy-kastély parkja volt, különleges növényvilágáról volt híres, a park állapotfelmérése most is tart, a környezetvédelmi szakemberek szerint a fák jó eséllyel túlélik a katasztrófát.

Közben Kolontárra csütörtökön újabb adományok érkeztek. Két Baranya megyei kistelepülés lakóinak pénzadományát hozták el a településvezetők. Egyházasharaszti 177 ezer, Old község lakói 140 ezer forintot gyűjtöttek össze.

Baski László Old polgármestere elmondta: a többségében roma lakosú településen átlag feletti a munkanélküliség, az emberek mégis úgy érezték, hogy segíteniük kell.

A katasztrófa sújtotta területen, csütörtökön a NATO és az Európai Unió tagállamainak nagykövetei is látogatást tettek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!