Magyarország

2010.11.30. 15:38

VÖRÖSISZAP - Megkezdődött a MAL Zrt. elleni első kártérítési per

<p>Megkezdődött a MAL Zrt. elleni első kártérítési per kedden a Fővárosi Bíróságon. Egy devecseri lakos, Konkoly József az iszapkatasztrófa kapcsán indított kártérítési pert, amelyben ingatlannal rendelkező hajléktalannak minősítette magát.</p>

A férfi keresetében több mint 19 millió forint vagyoni és nem vagyoni kár, illetve járulékai megfizetését követeli a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt-től, mert október 4-én a zagytározó gátjának átszakadását követően a vörösiszap tönkretette minden vagyontárgyát. A MAL Zrt. jogi képviselője vitatja a cég felelősségét és elháríthatatlan külső okokra, az esőzésre és szeizmikus földmozgásokra hivatkozik.

A károsult devecseri férfi jogi képviselője, Hidasi Gábor a tárgyaláson elmondta: a nem vagyonikár-igényüket az úgynevezett előszereteti értékkel rendelkező tárgyak, emlékek, fényképek pusztulása miatt is kérik. Szeretnék, ha a bíróság a veszélyes üzemi tevékenységgel járó felelősség alapján ítélné meg a kártérítést.

Ruttner György, a MAL Zrt. jogi képviselője szerint a gyár nem folytatott fokozott veszéllyel járó tevékenységet, hiszen egy kormányrendelet alapján a vörösiszap nem tartozott a veszélyesnek minősített anyagok közé. A MAL Zrt. álláspontja szerint egyébként is a tragédiát elsősorban elháríthatatlan külső okok idézték elő. Ruttner György hangsúlyozta: a cég az összes előírást betartotta, és legutoljára 9 nappal a baleset előtt vizsgálta a környezetvédelmi hatóság a zagytározót. Álláspontjuk bizonyítására kérik, hogy a bíróság hallgassa meg az Országos Meteorológiai Intézet, valamint a Geodéziai és Geofizikai Intézet szakértőit is.

Nem kielégítő a vörösiszap katasztrófa indoka

A felperesi jogi képviselő, Hidasi Gábor szerint nem elegendő a szélsőséges időjárási körülményekre hivatkozni, a MAL-nak azt kellett volna megakadályoznia, hogy a vörösiszap elérje a lakott területeket. Ahogyan fogalmazott: olyan iszonyú mennyiségű folyadékról van szó, hogy lényegtelen lenne annak maró hatása, önmagában a folyadéktömeg életveszélyes lett volna. Az ügyvéd azt is kéri, mutassák be azt, hogy kaptak-e engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól.

A keddi tárgyaláson Salamonné Piltz Judit bírónő meghallgatta a károsultat, Konkoly Józsefet is, aki elmondta: személyesen részt vett a katasztrófa napján a mentésben és máig küszködik az akkor szerzett torokbántalmakkal. A felperes beszámolt arról is, hogy 56 négyzetméteres, felújítás alatt álló háza és gondozott kertje mindenestől megsemmisült és állatai is elpusztultak, illetve megsebesültek. A biztosító - elmondása szerint - számára sem fizet, mert ipari katasztrófának minősítik a történteket. Eddig csak kisebb gyorssegélyeket kapott, biztosítójától 150 ezer forintoit, a MAL-tól 100 ezer forintot, az önkormányzattól 100 ezer forintot, a nyugdíjfolyósítótól pedig 20 ezer forintot. A nyugdíjas férfi, aki két iraki katonai misszióban is részt vett, elveszítette e küldetésekből maradt emléktárgyait is, és mint fogalmazott: "ingatlannal rendelkező hajléktalan vagyok".

A per szakértők kirendelése után 2011. február 1-jén folytatódik a Fővárosi Bíróságon.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!