Magyarország

2010.11.27. 09:20

Télies útviszonyokra figyelmeztet a Magyar Közút

<p>Több száz munkagéppel dolgoznak a hó-eltakarításon és síkosság-mentesítésen a Magyar Közút Zrt. munkatársai. A társaság szombat reggeli közleménye szerint folyamatos a havazás az ország nyugati és északi területein, de más országrészekben is vizesek az utak.</p>

Arra is felhívják a figyelmet: a friss hóban kopott gumikkal közlekedő tehergépjárművek sorra akadnak el, a legkisebb emelkedőn is megcsúsznak, keresztbe fordulnak. Hozzáteszik: indulás előtt érdemes tájékozódni az utak állapotáról.

A Magyar Közút Zrt. az Útinformra hivatkozva azt írja: jelenleg is folyamatosan havazik Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén. Az éjszakai hóesés lelassította a közlekedést a somogyi és zalai dombok között, valamint a Mecsekben. Havas eső esik Nógrád, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A közlemény szerint a fő- és mellékutak burkolata latyakos, vagy sónedves. Ahol megszűnt a havazás, ott is vizesek az utak. Átlagosan 5 centiméter hó esett, de a Bakonyban és a Balaton-felvidéken körülbelül 10 centi hó hullott, az enyhe idő miatt viszont megkezdődött az olvadás.

A társaság arra figyelmeztet: órákra megbénulhat a forgalom, ahol elakadnak a tehergépjárművek, amelyek a friss hóban, kopott gumikkal megcsúsznak az emelkedőkön, és keresztbe fordulnak.

A vállalat több ezer munkatársa dolgozik az utakon folyamatosan, 12 órás váltásban. A hóeltakarítást ott tudják megkezdeni, ahol a hó vastagsága eléri az 5 centimétert, az alatt úgynevezett alásózást végeznek. Az eltakarítást minden esetben a legnagyobb forgalmú főutakon kezdik.

A közlemény arra is kitér: a letapadt hóból maradhat a burkolaton, ezen azonban a téli időjárásra felkészített gépjárművekkel biztonságosan lehet közlekedni. Arra kérik az útnak indulókat, hogy a téli útviszonyoknak megfelelően vezessenek, indulás előtt pedig tájékozódjanak az útviszonyokról a cég megyei diszpécserszolgálatain, vagy a www.kozut.hu oldalon.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!