Magyarország

2010.11.08. 18:50

Tili Károly: Érthetetlen az ajkai kórház 21 milliós többletköltsége

<p>Felháborító és érthetetlen Kolontár polgármestere szerint, hogy az ajkai önkormányzat miért rajtuk keresztül próbál visszaszerezni 21 millió forintot, ami állítólag az ajkai kórház többletköltsége a kitelepített kolontáriak kezelésével kapcsolatban.</p>

Tili Károly, kolontári polgármester a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az ajkai kórháznak térségi ellátási kötelezettsége van, amibe beletartozik a kolontáriak ellátása, katasztrófától függetlenül is.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Ajka város önkormányzata egy több mint 25 millió forintos végösszegű listát küldött Kolontárra, a listán a kitelepített kolontáriak elszállásolásával és ellátásával kapcsolatos költségek szerepelnek. Ezek között van családsegítő szolgáltatás, illetve az önkormányzati épületekben kialakított befogadóhely üzemeltetése. a legmagasabb tétel - 21 millió forint - a Magyar Imre Kórház többletköltsége. Jáger László, ajkai jegyző szerint nem követelésekről van szó, csupán arról, hogy a költségek visszatérítéséhez a vis maior alaphoz és a kármentesítési alaphoz Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely pályázhat. A város csak azt szeretné, ha költségeinek egy részét - amelyeket konkrétan számszerűsíteni lehet - Kolontár beépítené a pályázatába, Ajka ugyanis nem adhat be ilyen pályázatot.

Tili Károly, Kolontár polgármestere az eset kapcsán a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a 25 milliós listából a kórház 21 millióján kívüli tételek elismerhetőek és azokat beépítik majd a vis maior alaphoz írandó pályázatba. Az azonban felháborító, hogy a térségi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórház állítólagos többletköltségeit is Kolontáron keresztül akarja megszerezni Ajka. A kórházba körülbelül 20 embert vittek Kolontárról, közöttük 10-en szorultak huzamosabb kórházi kezelésre. Egy házaspár volt, amelyik egy hónapig feküdt a kórházban, mert derékig megégtek.

Tili Károly tudomása szerint még plusz ágyat sem kellett beállítani és - mint fogalmazott - érthetetlen, hogy egy térségi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórházban milyen többletkiadás jelentkezett, amit az OEP nem finanszíroz.

A Független Hírügynökség próbálta elérni telefonon a többletköltségek kapcsán a Magyar Imre Kórház főigazgatóját, de hétfőn délután már nem lehetett utolérni a kórházban.

Korábban Somlóvásárhelyen támadtak pénzügyi gondok. A település polgármestere szerint elfogyott a pénz, így fel kellett függeszteni a kármentesítési munkát. A Belügyminiszter erre reagálva közölte, hogy hamarosan meghozzák azt a döntést, amely több millió forintos támogatási előleget nyújt a károk helyreállítására.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!