Magyarország

2010.11.08. 16:40

Összességében elégedett a különadóról szóló szabályozás módosításával a PDSZ

<p>A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) összességében elégedett a különadó szabályozásának tervezett módosításával - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Mendrey László, az érdekképviselet elnöke.</p>

Közölte azt is: jövőre legalább 5+1 százalékos béremelést tartana szükségesnek a PDSZ a pedagógusok körében, de a 2011-es költségvetési törvény benyújtott tervezete szerint változatlan maradna a közalkalmazotti bértábla. Ezért az érdekképviselet levelet ír az ügyben a parlamenti pártoknak, illetve aláírásgyűjtésre készül.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén elhangzottak szerint a 98 százalékos különadó összeghatárát 2-ről 3,5 millióra emelik, és ebbe nem számít majd bele a szabadságmegváltás címén felvett pénz - közölte Mendrey László. A PDSZ elnöke hozzátette: szeretnék elérni azt is, hogy a felmentési pénz se kerüljön bele az összegbe. Az érdekképviselet vezetője a változtatásokat a szakszervezet sikerének tartja, és összességében elégedett a módosításokkal.

Mendrey László elmondta azt is: alkotmányossági aggályok ezúttal is felmerültek, egyebek mellett azzal kapcsolatban, hogy a különadó öt évre visszamenően lenne hatályos. A szakszervezet elnöke úgy fogalmazott: ennek megoldása a politikusok felelőssége.

A jövő évi bérekkel kapcsolatban Mendrey László emlékeztetett a választási kampányban elhangzott ígéretekre. Közölte: a 2011-es költségvetési törvény benyújtott tervezete szerint változatlan maradna a közalkalmazotti bértábla. Az elnök szerint jövőre minimum 5 százalékos, valamint gesztusként plusz 1 százalékos béremelésre lenne szükség a pedagógusok körében, hogy a ciklus végére a pedagógusok fizetése elérje az értelmiségi átlagbért. Elmondta azt is: egy főiskolát végzett kezdő pedagógus bére bruttó 122 ezer, egy egyetemet végzetté 129.500 forint. Húsz évnyi munkaviszonnyal ez bruttó 144.600, illetve 163.200 forint. A PDSZ még a héten levelet ír a parlamenti pártoknak, illetve aláírásgyűjtésre készül.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!