Magyarország

2010.11.03. 15:40

Rutinműtétben meghalt kismama - első tárgyalási nap

<p>Elkezdődött a pere a szentesi orvosnak, akit azzal vádolnak, hogy a gondatlansága miatt meghalt egy kismama. Az asszony azért került kórházba, mert korábban elvetélt.</p>

A vád szerint a magzat halála utáni műtét közben az orvos kiszakította az asszony méhfalát és megsértette a vékonybelét is és ezt nem vette észre. Az orvos a bíróságon azt mondta, hogy nem érzi magát hibásnak. A szentesi kórházban 2008 júliusában történt a tragédia. Az első magzatával volt állapotos a 31 éves kismama, aki a terhessége ötödik hetében spontán elvetélt. Az ilyenkor szokásos rutin műtétet hajtották végre rajta, ám az operáció közben kiszakadt a méhfala. Ezt azonban a műtétet végző orvos nem vette észre.

Dr. Loboda Fábián azt mondta, hogy a tragikus véget ért hiba úgy történhetett, hogy miután a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhfalba, annyira vékonyíthatta azt, hogy amikor a szondával megközelítette az elhalt területet, kilyukad a méhfal. A műtét után két nappal a nő belázasodott, újra megműtötték. Ekkor kiderült, hogy nemcsak a méhfala, hanem a vékonybele is megsérült, amelytől súlyos hashártyagyulladást és vérmérgezést kapott. A fiatal asszony a többhetes intenzív kezelés ellenére meghalt.

Az ügyészség szerint az orvos nem kontrollálta folyamatosan a sértett állapotát, nem történt meg részéről az úgynevezett szoros orvosi megfigyelés. Nem konzultálta meg az esetet az osztályvezető főorvossal, csupán telefonon rendelt a kismama részére különböző gyógyszereket és nem intézkedett azonnali műtéti beavatkozásról - mondta vádbeszédében Lajkó Szilvia, ügyész.
Ezért az orvost, halált okozó foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel vádolják.

A bíróság jövő hétre még két tárgyalási napot tűzött ki, de ítélet csak jövőre várható.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!