Magyarország

2010.11.04. 17:55

Radikálisabb állami szerepvállalást képzelt el Mikola István

<p>Radikálisabb állami szerepvállalást képzelt el az egészségügy átrendezésénél Mikola István, mint amilyet az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön felvázolt.</p>

Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának fideszes elnöke erről azon az egészségügyi konferencián beszélt, ahol bemutatták az egészségügyi kormányzat programját, vitairatát az ágazat átszervezéséről.

Mikola István szerint a tervekből és a költségvetési javaslatból is látszik, hogy 2011. a túlélés éve lesz az egészségügyben. A prognózisok alapján elképzelhető, hogy igazi jelentős változásra csak 2014-ben lehet számítani.

Mikola István elmondta: az egészségügyi alapba egyre kevesebb pénz folyik be a járulékokból. A kasszában nemcsak a válság miatt kiesett járulékok miatt van kevesebb, hanem a munkaadói járulékok csökkentése, az idősödő népesség és a nagyvállalatok tartozása miatt is. Ez utóbbinál megjegyezte, hogy a nagy cégek, a többi között a nagy állami vállalatok jelenleg több mint 59 milliárd forinttal tartoznak az egészségügyi alapnak, ennyi járulékot nem fizettek be munkavállalóik után. Mivel a hiányzó pénzt az állam pótolja ki, azért is jogos a nagyobb állami szerepvállalás a rendszerben - tette hozzá.

Az anyagi lehetőségekben szűk a mozgástér - mondta a konferencián felszólaló Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a januárban induló Új Széchenyi Terv lehetőséget ad ezer milliárd forint, főleg uniós forrás szétosztására, ezen belül egészségügyi beruházásokra is. A "Gyógyító Magyarország" elnevezésű pont keretében pályázni lehet az egészségipar meghatározott területeire. Példaként említette egyebek mellett a gyógyszeripart és a gyógyfürdőkhöz kapcsolódó tevékenységeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!