Magyarország

2010.11.25. 12:15

Pénztárszövetség: Pisztolyt tartanak az emberek fejéhez

<p>Szabad úgy a döntés, ha pisztolyt tartanak az ember fejéhez? Ezzel kommentálta a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt azt, hogy a kormány szándéka szerint január végéig mindenkinek döntenie kell, marad-e a magán-nyugdíjpénztárban vagy átmegy az államiba.</p>

Előbbi esetében azonban elveszti majdani ellátásának 70 százalékát. Bába Julianna - miután tárgyaltak Matolcsy György miniszterrel - megismételte: alkotmányellenesnek tartják a tervezetet, ezért a végsőkig elmennek megakadályozása érdekében. A nemzetgazdasági miniszter nem kért együttműködést a pénztárszövetségtől, kinyilatkoztatást tett - mondta Bába Julianna.

A Stabilitás Pénztárszövetség mind a 18 tagjának képviselője részt vett a csütörtök délelőtti megbeszélésen Matolcsy Györgynél, aki tájékoztatta őket a kormány szerdai döntéséről a magán-nyugdíjpénztári rendszerből átlépéssel kapcsolatban - mondta a szövetség elnöke. Bába Julianna szavai szerint Matolcsy kinyilatkoztatást tett, nem kért együttműködést tőlük, semmi konkrétum sem hangzott el arról, hogyan kívánják folytatni a lerombolandó intézményt, bocsánatot sem kért.

A kormány elképzelése az, hogy január végéig kell a 3 millió 90 ezer pénztártagnak döntenie arról, marad-e tag vagy átlép az állami tb-be. Előbbi esetében azonban a munkáltatók 24 százalékos járulékát nem írják jóvá a számlán, ezzel a majdani nyugdíj 70 százaléka elvész.

Bába Julianna elmondta: a szövetség szerint ez a terv sérti az alkotmányos alapelveket, a tulajdonhoz fűződő jogot és diszkriminálja azokat, akik részben maguk akarnak gondoskodni nyugdíjukról. Ezért a végsőkig elmennek a törvény megakadályozása érdekében - mondta az elnök. Az Alkotmánybírósághoz, az Európai Bírósághoz és az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak. Bíznak abban, hogy az Alkotmánybíróságnak lesz bátorsága megsemmisíteni a majdani törvényt.

A pénztártagok szabad döntése kapcsán úgy fogalmazott Bába Julianna, hogy "Szabad úgy a döntés, ha pisztolyt tartanak az ember fejéhez?". A szövetség szerint úgy lenne kiegyensúlyozott a majdani rendszer, ha a munkáltatók 24 százaléka is az önkéntes nyugdíjpénztárba kerülhetne az alkalmazottak 10 mellé.

A pénztárszövetség szerint a kormány a tagok vagyonából a költségvetés lyukait akarja betömni, elkölti, feléli a pénzt. Bába Julianna határozottan cáfolta, hogy valójában veszteség lenne a tagok számláin.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!